Perceken múlott Európa legördögibb terrortámadása

000 1EV5AG
2019.03.22. 12:21 Módosítva: 2019.03.22. 13:08

Nem lehet különbséget tenni a terrorizmus áldozatai között, minden ártatlan élet elvesztése egyaránt fájdalmas, de ha egy támadás kifejezetten gyerekek ellen irányul, az a legördögibb szcenáriók közé tartozik. Szerdán nem sokon múlott, hogy Olaszországban 51 kiskamasz haljon értelmetlen halált. 

Mindez csak részben köszönhető a szerencsének: nagy szerepe volt a gyerekek megmentésében egy 13 éves, egyiptomi bevándorló fiúnak és a rendőrök gyorsaságának is. 

A 45 éves, szenegáli származású Ousseynou Sy 2002 óta dolgozott iskolai buszsofőrként, 2004-ben kapott olasz állampolgárságot. Eleve kérdéses, hogyan vezethetett iskolabuszt, mivel a férfit tavaly kiskorú molesztálásáért ítélték el, 2007-ben pedig ittas vezetésért büntették meg. 

Mostanra annyi derült ki, hogy a férfi nem tagja semmilyen terrorista csoportnak, de amit tett vagy tenni akart, az mégis a terrorcselekmény kategóriájába tartozik. Sy az olasz kormányt hibáztatta a földközi-tengeri átkelés közben vízbe fulladó felnőttek és gyerekek haláláért, a buszon azt kiabálta: az olasz kormány azonnal állítsa le a bevándorlást korlátozó intézkedéseit.

A buszsofőr szerdán délelőtt egy sporteseményről vitte hazafelé az iskolás csoportot, amelyet három felnőtt kísért. Menet közben viszont úgy döntött, eltér az útvonaltervtől, és Milánó felé veszi az irányt. A volánnál ülő férfi azt üvöltötte a gyerekeknek, hogy a Linate-reptér felé mennek, és a buszból senki nem fog élve kikerülni.

Az egyik gyerek elmondása szerint a férfi háromszor állt meg a busszal. Az első két megállónál egy-egy teli benzineskannát vitt fel a buszra,

a harmadik megálló után pedig szétlocsolta a benzint, és azt kiabálta, hogy meg fogja bosszulni a Földközi-tengerbe veszett gyerekeket.

A férfi arra kényszerítette az iskolásokat, hogy mindannyian adják oda neki a mobiljukat. Egy 13 éves, egyiptomi származású fiú azt hazudta neki, hogy ő nem hozott magával telefont. Ramy Shehata ezután arra hivatkozva, hogy imádkozik, arabul beszélve hívta fel apját, majd a 112-es számon a rendőröket, akiknek elmondta, mi történik és merre járnak a busszal.

Innentől megkezdődött a versenyfutás az idővel. Az olasz rendőrség és katonaság nagyon gyorsan reagált. A rendőrök elkezdték követni a buszt, ami a szemtanúk elmondása szerint összevissza cikázott az úton. Végül San Donato Milanesénél sikerült megállásra kényszeríteni a járművet.

Azonnal rendőrök és katonák rohantak a buszhoz, akik elkezdték betörni az ablakokat, és sikerült kifeszíteniük a hátsó és középső ajtót.

A busz ekkor még nem égett. Néhány gyerek már ekkor le tudott ugrani. Ahogy egy videón látható, egy gyerek feltehetően a megnyitott középső ajtón esett ki, de szerencséjére semmi baja nem lett. A busz közben újra elindult, megpróbálta eltolni az előtte álló autókat, de néhány méter múlva újból elakadt, miközben sikoltozva ugráltak le a hátsó ajtón a gyerekek.

A videó megtekintését gyengébb idegzetűeknek nem ajánljuk.

A sofőr közben két túszt ejtett, és azzal fenyegetőzött, hogy megöli őket. A buszon ekkor már csak kevesen voltak. Feltehetően ekkor gyújtotta be a sofőr a szétlocsolt benzint, ami azonnal lángra kapott, de a rendőröknek még időben sikerült ártalmatlanná tenniük.

Ennek köszönhetően csak 12 gyereket és két felnőttet kellett kórházba vinni enyhébb füstmérgezéssel. A busz teljesen kiégett. Ezután derült ki, hogy a busz belsejéből feltehetően a sofőr jó előre eltávolította a vész esetén az ablakok kitörésére használható eszközöket.

A busztársaság képviselője azt mondta: a sofőrrel az elmúlt 15 év alatt semmilyen probléma nem volt. Az eset után azonban kiderült a rendőrségi nyilvántartásból, hogy a férfi tavaly októberben 1 év felfüggesztett börtönt kapott, mert még 2010-ben egy 17 éves lányt molesztált a buszon. 2007-ben egy közúti ellenőrzésen kapták el a rendőrök, amikor nem buszt, hanem saját autóját vezette. A szonda 0,5 ezreléket mutatott, ami enyhe ittasságnak minősül. 680 eurós büntetést kapott és 6 hónapra bevonták a jogosítványát.  

„Válaszokat akarok! egy ilyen ember ilyen előélettel hogyan vezethetett gyerekeket szállító buszt?" – mondta Matteo Salvini olasz belügyminiszter.

Az olasz szabályozás olyan, hogy az ittas vezetésért kiszabott büntetést a rendőrség csak az érintett autóvezetővel közli. Ha hivatásos sofőrről van szó, rajta áll, hogy erről beszámol-e munkaadójának. A férfi inkább betegszabadságra ment, így bekkelte ki ezt az időszakot.  

A rendőröket értesítő 13 éves fiút most hősként ünneplik. Az egyiptomi bevándorló szülők gyerekeként már Olaszországban született fiú egyelőre nem kapott állampolgárságot. A kormány azt közölte, hogy a fiú és családja gyorsított eljárásban kaphatja meg a hivatalos papírokat. 

Az olasz belügyminiszter, aki nem engedte kikötni a menekülteket mentő hajókat

Olaszországban tavaly májusban lépett hivatalba a populista Északi Liga és az Öt Csillag Mozgalom kormánykoalíciója. A belügyminiszteri tárcát a szélsőjobboldali, bevándorlásellenes Északi Liga politikusa, Matteo Salvini kapta meg. Az olasz kormány ezután minden eszközzel igyekezett gátat vetni az Észak-Afrika felől Olaszországba irányuló bevándorlási hullámnak.

A Földközi-tengeren évek óta az volt a gyakorlat, hogy az Észak-Afrikából (elsősorban Líbiából) embercsempészek közvetítésével elinduló gumicsónakok utasait az uniós vizeken uniós missziók és civil segélyszervezetek hajói vették fel, majd szállították el olasz kikötőkbe, hiszen a tengeri jog előírja, hogy a bajba jutott embereket ki kell menteni. A cél az volt, hogy minél több ember halálát akadályozzák meg.

Az új olasz kormány azonban már tavaly elkezdte megtagadni a nemzetközi segélyszervezetek menekültekkel megrakott hajóinak kikötését Olaszországban. A szélsőjobbos olasz belügyminiszter álláspontja az volt, hogy ezek a hajók szabályosan Olaszországba utaztatják a migránsokat, tevékenységükkel segítik az embercsempészeket. Azt egyelőre nem tudni, hogy a mentőhajók tevékenységének korlátozása miatt hányan vesztek a tengerbe Líbia partjai felől indulva.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport