Gyárfás
19 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Egy afrikai ország budapesti tiszteletbeli konzulja lehetett a Kuciak-gyilkosság gyanúsítottja

2019.04.04. 22:42

Diplomata-útlevéllel rendelkezett és egy afrikai ország tiszteletbeli budapesti konzulja volt Marián Kočnernek, a Kuciak-gyilkosság egyik fő gyanúsítottja – derül ki az Új Szó cikkéből. Az értesülést a magyar Külügyminisztérium péntek délelőtt cáfolta, ld. alább.

Kočnerneket, akit azzal gyanúsítanak, ő rendelte meg Ján Kuciak újságíró és barátnője, Martina Kušnírová meggyilkolását, szerdán hallgatták ki először. A cikk szerint házkutatás során kiderült, hogy a nagyvállalkozó páncélszekrényében egy diplomata-útlevelet tárolt, és hogy 1999 és 2004 között a Guineai Köztársaság tiszteletbeli budapesti konzulja volt.

Az útlevélben az áll, hogy Kočnernek az afrikai ország állampolgára. A lap szerint a szlovák külügyminisztérium nem tud arról, hogy Kočner a Guineai Köztársaság tiszteletbeli konzulja lett volna. Az ügyben az Új Szó megkereste a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, amely későbbre ígért választ. Egyelőre nem tudni, hogy az útlevél valódi-e vagy hamis.

Kočner ügyvédje viszont megerősítette, hogy a guineai útlevél volt az egyik oka annak, hogy elrendelték Kočner őrizetének meghosszabbítását egy váltóhamisítási ügyben. A hatóságok ugyanis attól tartottak, hogy külföldre menekül.

A vállalkozó egyébként mindent tagad, ügyvédje pedig elfogultsággal vádolja a vizsgálatot végző rendőröket és azt mondta, emiatt feljelentést is tesznek. 

Frissítés péntek délelőtt: A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint

Marian Kočnernek nem volt magyar diplomata útlevele, és Marian Kočner nem volt Guinea tiszteletbeli konzulja Budapesten, az ezzel ellentétes állitások hazugságok.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!