Vince, Artúr
5 °C
11 °C

Vádat emeltek a christchurchi merénylő ellen

2019.04.04. 07:48

Ötven rendbeli gyilkosság és harminckilenc gyilkossági kísérlet miatt emeltek vádat a christchurchi terrortámadás elkövetője ellen - közölte az új-zélandi rendőrség közleményére hivatkozva az MTI. A 28 éves ausztrál férfi jelenleg az aucklandi fegyházban van, a bíróság audiovizuális kapcsolaton keresztül hallgatja meg pénteken. A pénteki tárgyaláson sem a helyi, sem pedig a nemzetközi média nem lehet majd jelen, tilos lesz a film- és a hangfelvétel készítése is.

A rendőrség nem zárta ki a további vádpontok lehetőségét sem, de nem erősítette meg, hogy terrorizmussal kapcsolatban is vádat emelnek-e ellene.

Az előző tárgyaláson a férfi bejelentette, hogy saját maga akarja ellátni a képviseletét. Emiatt felmerült az az aggodalom, hogy az eljárást a fehér felsőbbrendűséget hirdető meggyőződésének népszerűsítésére akarja felhasználni, ahogy azt az általa példának tartott norvég szélsőjobboldali terrorista, Anders Breivik tette.

A szélsőségesen iszlám- és bevándorlásellenes Brenton Tarrant március 15-én hajtott végre terrortámadást két christchurchi mecset ellen, miközben az interneten élőben közvetítette a mészárlást. A lövöldözésben 50 ember meghalt.

Múlt pénteken 20 ezer ember vett részt a merénylet áldozatainak tiszteletére rendezett megemlékezésen, amin a miniszterelnökön kívül beszédet mondott egy túlélő, akinek a felesége meghalt az egyik mecsetben. A férfi azt mondta, köszöni Új-Zélandnak, hogy megismerhette a feleségét.

Amikor azt kérdezik tőlem, hogy miért bocsátottam meg a támadónak, azt mondom, Allah szereti azokat, akik képesek kontrollálni a haragjukat, és megbocsátanak az embertársaiknak. Ezért én is és a muszlimok is megbocsátanak, mert azt szeretnénk, hogy Allah szeressen minket.

Az eseményen fellépett a világhírű görög-svéd-brit rockzenész Yusuf Islam is.

Kedden az új-zélandi parlament betiltotta azokat a fegyvereket, amelyekkel a terrorista a merényletet elkövette. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport