Wikileaks: Bármikor kidobhatják Assange-ot a követségről

2019.04.05. 16:44 Módosítva: 2019.04.05. 19:33

Napokon belül eltávolíthatják Ecuador nagy-britanniai nagykövetségéről Julien Assange-ot, a WikiLeaks oknyomozó portál alapítóját – áll a Wikileaks tweetjében, amelyet az ecuadori külügyminisztérium „híresztelésnek" nevezett. A londoni rendőrség közölte, hogy ha Assange elhagyja a követség területét, azonnal letartóztatják, szemtanúk szerint az aktivista kirúgásáról szóló hírek óta több rendőr állomásozik a környéken.

Az MTI beszámolója szerint második napja tüntetnek kisebb csoportok az ecuadori nagykövetség előtt, az épület körül pedig szemtanúk és sajtóbeszámolók szerint a londoni rendőrség megerősítette az őrizetet, miután csütörtökön a WikiLeaks magas rangú ecuadori tisztségviselőkre hivatkozva azt közölte, hogy „napok, vagy akár órák múlva" száműzhetik Assange-ot a diplomáciai képviseletből. Egy következő bejegyzés ezt később megerősítette, azt állítva, hogy egy másik magas rangú forrás is alátámasztotta Assange állítólagos eltávolítását. 

Csütörtökön az ecuadori külügyminisztérium közleményben ezt valótlannak nevezte, hozzátéve, hogy nem kíván rá reagálni. Egy másik, magát megnevezni nem kívánó magas rangú tisztségviselő azt mondta azonban, hogy Lenin Moreno ecuadori elnök, noha a Wikileakset okolja az ellene felhozott korrupciós vádak miatt, azt mondta, hogy nem született döntés Assange elküldéséről. Az elnök a maga részéről azt rótta fel a Wikileaksnek, hogy lehallgatta a személyes hívásait, ezt az oldal cáfolta, hozzátéve, hogy a korrupciós vádakról csak akkor számoltak be, amikor a latin-amerikai ország törvényhozása már vizsgálatot kezdeményezett miatta.

A londoni rendőrség közleményben jelentette be, hogy az Assange elleni letartóztatási parancs továbbra is érvényben van, és azt végre fogják hajtani, ha a Wikileaks alapítója elhagyja a nagykövetség épületét. 2015-ben a hatóság megszüntette a nagykövetség körüli 24 órás őrséget, de szemtanúk szerint most újból több rendőr veszi körül az épületet, de a rendőrség tagadta, hogy változtattak volna az eddigi gyakorlaton.

Assange 2017-ben ecuadori állampolgárságot is kapott, Moreno azonban tavaly is jelezte akkori nyilatkozatában, hogy ő maga sosem értett egyet a Wikileaks vezetőjének tevékenységével, Assange tartózkodását a nagykövetségen pedig „örökölt problémának" nevezte.

Assange 2012-ben kérte Ecuador menedékjogi oltalmát, mert attól tartott, hogy ha Nagy-Britannia kiadja Svédországnak, ahol szexuális erőszakkal vádolják, a svéd hatóságok kiadhatják őt az Egyesült Államoknak. Assange tagadta a nemi erőszakot, és Svédország 2017-ben ejtette is a vádakat a férfi ellen. Ennek ellenére a Guardian cikke szerint a londoni rendőrség azóta is kitart amellett, hogy letartóztatják a férfit, ami után kiadhatnák az amerikai hatóságoknak.  • Hírek
  • Csok