János, Pál
20 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nazarbajev váratlan lemondása után előrehozott elnökválasztás lesz Kazahsztánban

2019.04.09. 10:46

Március 19-én mondott le váratlanul a kazah elnök, Nurszultan Nazarbajev, aki 33 évig vezette a posztszovjet országot. Helyét ideiglenesen Kaszim-Zsomart Tokajev vette át, aki kedden bejelentette, június 9-én előrehozott elnökválasztást tartanak az országban.

Tokajev szerint azért van szükség a választásra, hogy megszűnjön a politikai bizonytalanság az országban.

Ígérete szerint a rendkívüli választás tisztességes, nyílt és igazságos lesz.

Ugyanakkor az ideiglenes elnök nem rejtette véka alá, hogy mit remél ettől: szerinte meg kell erősíteni a köztársaság első elnöke, Nurszultan Nazarbajev politikájának stabilitását és folyamatosságát.

Tokajev ezt eddig úgy próbálta biztosítani, hogy az ország fővárosát, Asztanát átnevezte Nurszultánná, és a felsőház elnökévé választotta Nazarbajev legidősebb lányát, Dariga Nazarbajevát, akire elemzők korábban lehetséges utódként tekintettek.

Nazarbajev ugyanakkor nem vonult vissza a politikától, sőt: ő maradt az ország biztonsági tanácsának elnöke, és továbbra is ő vezeti a kormányzó Fényes Haza (Nur Otan) pártot.

A közép-ázsiai országban az előző elnökválasztást 2015. április 26-án tartották. A központi választási bizottság adatai szerint akkor a szavazatok 97,75 százalékát Nazarbajev kapta. Az elnöki mandátum öt évre szól Kazahsztánban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!