Lukács
7 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Megtalálták a Notre-Dame elveszettnek hitt rézkakasát

2019.04.17. 00:18

Bár korábban elveszettnek nyilvánították, kedden a romok között végül megtalálták a párizsi Notre-Dame ledőlt huszártornyának kakasformájú ereklyetartóját, írja az MTI.

„A kakas sajnos elolvadt” – mondta annak a cégnek a tanácsadója, amelyet korábban a Notre-Dame 16 rézszobrának restaurálásával bíztak meg. A 12 apostol és 4 evangélista szobrát még múlt csütörtökön emelték le a Notre-Dame tetejéről, hogy aztán egy délnyugat-franciaországi műhelybe szállítsák, így azok megmenekülhettek a tűzvész elől.

restaurálással megbízott cég a kakast is vitte volna, de csak később, júniusban, így arról elterjedt, hogy megolvadt a tűzben, mielőtt leszerelhették volna. A kakas aztán a romok közül került elő, vagyis még a megolvadás előtt a mélybe zuhanhatott.

A trébelt rézből készült, a huszártorony tetején álló kakas Párizs első püspökének, Szent Dénes vértanúnak és Párizs védőszentjének, Szent Genovévának ereklyéjét, valamint Krisztus töviskoszorújának egy darabját tartalmazta. Az ereklyék feladata Párizs védelme volt.

„Behorpadt, de valószínűleg restaurálható. Miután a talajba süllyedt, egyelőre nem tudták ellenőrizni, hogy benne vannak-e még az ereklyék” – jelentette aztán a Le Parisien. Később aztán az is kiderült, hogy bár a kakas megmenekült, a benne rejlő ereklyék elvesztek.

A Notre-Dame székesegyház hétfő este gyulladt ki, a kivezényelt közel ötszáz tűzoltónak kedd hajnalra sikerült megfékeznie a tüzet. Az épületben keletkezett kár hatalmas, Emmanuel Macron a keddi tévébeszédében azonban azt ígérte, hogy öt év alatt újjáépítik a Notre-Dame-ot – a szakértők ennél azért óvatosabbak a becslésekkel.

A katedrális sérüléseiről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.