Rafael
19 °C
33 °C

Észak-Korea másik tárgyalót kér Pompeo helyett

2019.04.18. 11:53

Phenjan azt követeli Washingtontól, hogy váltsa le Mike Pompeo külügyminisztert mint az észak-koreai nukleáris leszerelési tárgyalások amerikai delegációvezetőjét, és helyette egy "kommunikációjában óvatosabb, érettebb" politikust tegyen meg főtárgyalónak - írt az MTI. 

"Attól tartok, hogy ha továbbra is Pompeo úr vezeti a tárgyalásokat, akkor rossz lesz a hangulat, és a tárgyalások újra megrekednek" - mondta Kvon Dzsong Gun, a phenjani külügyminisztérium amerikai ügyekkel foglalkozó osztályának vezetője. Azzal vádolta az amerikai külügyminisztert, hogy nem volt képes megérteni Phenjan álláspontját, és miatta összekuszálódtak a megbeszélések.

Pompeo "amikor csak beleütötte az orrát a tárgyalásokba, abból mindig baj lett, előfordult, hogy már a siker közelében jártunk, de végül eredmény nélkül távoztunk. Senki nem képes megjósolni, hogy milyen helyzet alakul ki a Koreai-félszigeten, ha az Egyesült Államok nem szünteti meg az eredeti okát annak, ami Phenjant atomprogram fejlesztésére kényszerítette" - jelentette ki. A Reuters szerint a tisztségviselő nem fejtette ki jobban ez utóbbi kijelentését.

Kim Dzsongun a hónap elején a phenjani Legfelsőbb Népi Gyűlés ülésén felszólította az Egyesült Államokat, hogy változtasson hozzáállásán a nukleáris leszerelési tárgyalások folytatása érdekében. Szerinte a februári hanoi csúcstalálkozója Donald Trumppal az Egyesült Államok egyoldalú követelései miatt végződött kudarccal. Washington viszont Phenjant okolta, amiért az ellene érvényen lévő nemzetközi szankciók könnyítéséért cserébe csak korlátozott leszerelést ajánlott. Mindkét vezető hangsúlyozta azonban többször is, hogy a személyes viszonyuk jó. 

Trump és Dzsongun februári találkozójáról itt írtunk bővebben