Arnold, Levente
17 °C
32 °C

Őrizetbe vettek két férfit az északír zavargásokról tudósító újságírónő megölése miatt

2019.04.20. 09:58

A rendőrség letartóztatott két férfit Észak-Írországban, akiket a a 29 éves újságírónő, Lyra McKee megölésével vádolnak, írja a Sky News. A rendőrség terrorista ügyként kezeli az ügyet, és gyilkosság ügyében indítottak nyomozást.

McKee-t az  északírországi Londonderry városában zajló tüntetésről tudósítva ért lövés, a kórházban halt bele a sérüléseibe.  A tüntetésen több tucatnyi Molotov-koktélt dobtak a rendőrökre, majd éjfélkor lövöldözés tört ki, miközben a helyszínen nagyjából 100 ember tartózkodott, köztük fiatalokkal és a média munkatársaival. Egy szemtanú szerint egy fegyveres férfi kifejezett célpont nélkül kezdett a tömegre lőni.

A helyi rendőrség (PSNI) főparancsnok-helyettese szerint az incidensért valószínűleg az „új IRA” (Ír Köztársasági Hadsereg) nevű szakadár britellenes katolikus terrorcsoportot terheli a felelősség. 

A zavargás előzménye az volt, hogy a rendőrség a városban több helyszínen házkutatásba kezdett fegyvereket keresve, mivel a hatóságok attól tartanak, hogy szakadár republikánus csoportok tagjai erőszakos cselekményekre készülnek a húsvéti hétvégén. A rajtaütések helyszínein aztán kitört a konfliktus.