Paulina
20 °C
35 °C

Lengyel külügyminiszter: Oroszország a legnagyobb fenyegetés Közép-Európára

2019.04.30. 18:29 Módosítva: 2019.04.30. 18:39

Oroszország jelenti a fő fenyegetést a Közép-Európa számára, mondta Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter, hangsúlyozva, hogy lett kollégájával, Edgars Rinkevicsszel egyetétettek ebben keddi varsói tárgyalásaik során, számolt be az MTI. 

A lengyel diplomácia vezetője a közös sajtóértekezleten elmondta, hogy a lett külügyminiszterrel többek között a keleti politikáról egyeztetett.

"Hasonlóan értékeljük a fenyegetéseket, a közép-európai országokra nézve a fő fenyegetés Oroszország, az ország agresszív politikája"

– mondta el Czaputowicz.

Rinkevics a két ország biztonsági együttműködéséről beszélt, megköszönve, hogy a lengyel katonák szolgálatot teljesítenek a 2017-ben Lettországba telepített nemzetközi NATO-zászlóaljban.

Lettország elkötelezetten támogatja az amerikai katonai jelenlét további regionális erősítését célzó, Varsó és Washington között folytatott párbeszédet, nyilatkozott a lett külügyminiszter, úgy ítélve, hogy az erősítés hozzájárul a közép-európai térség biztonságának növeléséhez.

Mindkét miniszter szót emelt az Európai Unió és a keleti partnerség országai közötti, Örményország, Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Georgia, Moldova és Ukrajna uniós felzárkóztatását célzó együttműködés megerősítése mellett is.