Lukács
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Feszült május 1. Isztambulban, 127 tüntető őrizetben

2019.05.01. 20:28

Isztambulban 127 tüntetőt vettek őrizetbe a május 1-jei megmozdulásokon. Az Anadolu állami hírügynökség szerint az isztambuli Taksim téren 14 személyt állítottak elő, mert a tüntetési tilalom ellenére nem tettek eleget a hatóságok felszólításának, hogy vessenek véget a menetüknek, és ellenálltak a rendőrségi intézkedésének – írja az MTI.

„A nyílt tereket nem lehet lezárni az emberek előtt” – skandálták a demonstrálók a Taksim tér közelében. A térhez vezető utakat a hatóságok lezárták, a téren pedig a biztonsági szervek jelentős erőkkel voltak jelen. Idén nem voltak olyan jelentősebb összetűzések, mint korábban.

A Taksim tér neve szorosan összefonódott a törökországi május 1-jei megmozdulások történetével. 1977-ben 34 ember halt meg a téren, miután egy közeli épületből tüzet nyitottak a tüntető tömegre. A téren több mint három évtizeden át tilos volt munkásokmegmozdulást rendezni.

A Taksim téren csak 2010-ben engedélyezték ismét a május 1-jei tüntetéseket. A megmozdulásokat azonban, miután újból erőszakba torkolltak, 2014-ben ismét kitiltották a térről.

A kormány által engedélyezett május 1-jei tüntetéseken az isztambuli Bakirköy kerületben a szakszervezetek tagjai és politikusok vettek részt, soraikban az újonnan megválasztott isztambuli főpolgármesterrel, Ekrem Imamogluval.

Isztambulban idén különösen feszült a politikai helyzet: az ellenzéki Imamoglu március 31-i helyhatósági választási győzelmét követően a kormányzó iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) szabálytalanságokra hivatkozva fellebbezett az eredmény ellen, és a voksolás megismétlését követelte. A választási bizottság várhatóan hétfőn dönt az ügyben.

Törökország emellett hónapok óta gazdasági válsággal küzd. Különösen az olyan nagyvárosok, mint Ankara és Isztambul lakói kerültek nehéz helyzetbe az erősen megnövekedett megélhetési költségek miatt. Ennek jelet, hogy az engedélyezett bakirköyi tüntetés résztvevői komoly aggodalmunknak adtak hangot a növekvő infláció és a magas munkanélküliség miatt.