Vilmos
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Beszüntetnék a vadállatok szereplését a brit cirkuszokban

GettyImages-632178292
2019.05.02. 15:49 Módosítva: 2019.05.02. 15:53

A brit utazócirkuszok vadállatokat felvonultató produkcióinak végleges betiltásáról nyújtott be törvényjavaslatot a héten a brit kormány, ezt Michael Gove brit környezetvédelmi, élelmiszerügyi és vidékfejlesztési miniszter jelentette be - közölte az MTI. A brit kormány honlapján olvasható közlemény szerint a vadállatok - köztük rénszarvasok, zebrák és tevék - szerepeltetése idejétmúlt gyakorlat és semmilyen szinten nem segíti elő az állatok megóvását vagy jobb megismerését.

A törvénytervezet értelmében az angliai cirkuszüzemeltetők többé nem használhatnak vadállatokat az utazócirkuszok műsoraiban.

"A 21. században semmi keresnivalója nincs a vadállatoknak az utazócirkuszokban és örömmel tölt el, hogy ez a szabályozás örökre véget vet ennek a gyakorlatnak" - mondta Gove. Szerinte az elefántcsont-kereskedelem betiltása, valamint a segítő és terápiás állatok védelmét szolgáló törvény után a brit kormány most egy újabb lépést tesz annak érdekében, hogy megerősítse a szigetország vezető szerepét az állatvédelem területén. 

A brit állatjóléti szervezetek üdvözölték a törvényjavaslat benyújtásának hírét.

Brit lapok szerint csak két brit cirkusznak van engedélye vadállatok tartására, ezek összesen 19 állatot foglalkoztatnak. Az állatvédők szerint ez nem sok, de a tilalom nélkül "semmi nem állná útját, hogy növekedjen a számuk".

Olaszországban 2017-ben tiltották be a vadállatok szerepeltetését a cirkuszokban, illetve Romániában is ugyanabban az évben. Portugáliában 2024-től vezetik be a tiltást. Az Európai Unió 28 országából egyébként 20-ban már betiltották. Magyarországon petíciót indítottak azért, hogy itt is megtörténjen. Idén szeptembertől pedig Szlovákiában is betiltják a cirkuszi vadállatokat. 

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!