16:00, November 29.
Ecuador 0
Szenegál 0
Kalifa Nemzetközi Stadion A csoport
16:00, November 29.
Hollandia 0
Katar 0
al-Bajt Stadion A csoport
20:00, November 29.
Wales 0
Anglia 0
Ahmad bin Ali Stadion B csoport
20:00, November 29.
Irán 0
Egyesült Államok 0

A szlovák kormányfő kérte az államfőt, ne rontsa tovább az ország hírnevét

2019.05.06. 18:31

Megelégelte Peter Pellegrini szlovák kormányfő az államfő Andrej Kiska kormánykritikus megnyilvánulásait, és hétfői sajtótájékoztatóján arra kérte Kiskát, hogy ne rontsa tovább országa hírnevét. Pellegrini azután szólította fel az államfőt, hogy az egy német lapnak adott interjúban maffiaállamként emlegette Szlovákiát.

Az államfői megbízatásának végéhez közeledő és saját politikai párt alapítását bejelentő Kiska a német Die Weltnek adott, szombaton megjelent interjújában egyebek mellett azt mondta: a tavaly februári – súlyos belpolitikai válságot kiváltó – újságíró-gyilkosság után tanúja volt annak, hogy „a maffia behálózta az állam egész struktúráját.” A szlovák kormány ellenlábasának számító Kiskának ez a mostani nem az első ilyen jellegű kijelentése volt, írja az MTI.

Pellegrini a sajtótájékoztatón elmondta, hogy „Andrej Kiska az egyetlen olyan államfő az Európai Unióban, aki ilyen kijelentéseivel sérti hazája és az ott élő emberek érdekeit”, majd hozzátette, hogy Kiska már nem az államfői feladat ellátásán, hanem saját politikai pártjának építésén dolgozik. Pellegrini azért is bírálta Kiskát, mert az államfő folyamatosan a legrosszabb színekben próbálja feltüntetni Szlovákiát, Ján Kuciak és jegyese tavaly februári meggyilkolása kapcsán például rendszeresen elfelejti megemlíteni, hogy a gyilkosság elkövetőit és a megrendelőket is letartóztatták már.

Kiska áprilisban jelentette be, hogy mandátuma júliusi lejárta után pártot alapít. Ezzel rácáfolt arra a szinte pontosan két évvel korábbi bejelentésére, miszerint nem fog pártot alapítani, és nem fog indulni a parlamenti választásokon sem. Kiska erre a korábbi bejelentésére nem sokkal magánrepülőutas botránya után kerített sort, amikor kiderült, hogy több százmillió forint értékben tett az államfői tisztség betöltéséhez nem kapcsolódó repülőutakat állami költségre.

Kiskát a korábbi korrupcióellenes jogásznő, Zuzana Čaputová, Szlovákia első női államfője váltja majd a posztján.  • Hírek
  • Bankszámla