Hortenzia, Gergő
8 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Kurz: A Fidesz néppárti tagságának vizsgálata nem függ Orbán minden egyes megszólalásától

2019.05.07. 10:56

Orbán Viktor magyar kormányfő kijelentése Manfred Weber támogatásának megvonásáról nem változtat az általa vezetett Fidesz európai néppárti (EPP-) tagságáról szóló eljáráson – mondta Sebastian Kurz osztrák kancellár kedden a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádióban, írja az MTI.

Az EPP-hez tartozó Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke szerint az EPP úgy határozott, hogy felfüggeszti a Fidesz tagságát, és vizsgálat alá veszi a párt tevékenységét, és a vizsgálat lezárása után dönt arról, hogy a Fidesz megőrizheti-e tagságát.

„Pontosan ezt az utat fogjuk járni, és ezt nem tesszük függővé Orbán Viktor minden egyes megszólalásától”

– mondta Sebastian Kurz.

Kiemelte, hogy ezt az utat támogatja „Manfred Webertől kezdve rajtam keresztül egészen Markus Söderig és Annegret Kramp-Karrenbauerig mindenki”.

Orbán Viktor hétfőn Budapesten Heinz-Christian Strache osztrák alkancellárral, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökével folytatott megbeszélése után kijelentette, hogy a magyar kormány nem támogathatja az EPP-s Manfred Weber európai bizottsági elnöki jelöltségét.

„Ez sajnos várható volt” – kommentálta Orbán Viktor szavait Markus Söder bajor tartományi miniszterelnök, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke. Német hírportálokon idézett nyilatkozatában hozzátette: „aki hétről hétre jobboldali populistákkal találkozik, az világos jelzést ad”, és „megelőlegezi az EPP döntését”.

Hasonlóan nyilatkozott Annegret Kramp-Karrenbauer, a testvérpárt Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke is, aki hétfő esti nyilatkozatában kiemelte, hogy az EPP ugyan megpróbált hidat építeni Orbán Viktor felé, de a miniszterelnök viselkedése azt mutatja, hogy tudatosan eltávolodik a pártcsaládtól.

A Politicónak a néppárti szóvivő pedig úgy reagált Orbán bejelentésére:

„Nem Manfred Weber lenne az első bizottsági elnök, akit a Fidesz szavazatai nélkül választanak meg.”

Az EPP politikai közgyűlése március 20-án határozott a Fidesz tagságának felfüggesztéséről, és arról, hogy megvizsgálják a magyarországi helyzetet és a Fidesz tevékenységét. A vizsgálatra létrehoztak egy háromfős testületet, amelyet Herman Van Rompuy, az Európai Tanács korábbi elnöke vezet, további tagjai pedig Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár és Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament korábbi elnöke.

Frissítés: Délután egykor az MTI kiadott egy javítást ezen utolsó bekezdésre, amiben már beletették, hogy nem egyszerűen csak a Fidesz tagságának felfüggesztéséről döntöttek március 20-án, hanem a néppárt elnökségének és a Fidesznek a megegyezése alapján határoztak arról a felfüggesztésről. Furcsa is volt, hogy éppen az az üzenet maradt ki, amit a kormánypárt nagyon erősen tolt, miután felfüggesztették a Fidesz tagságát, győzelemként beállítva azt.

És javítás címszó alatt megtoldották egy ilyen aprócska kiegészítéssel:

"Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke az ülést követő nemzetközi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a Fidesz egyoldalúan felfüggeszti jogainak a gyakorlását az Európai Néppártban (EPP) az EPP által felkért háromtagú bizottság jelentésének elkészültéig. Orbán Viktor közölte: a Fidesz is felállította a maga "három bölcs emberének bizottságát" - amely tárgyal a néppárt delegáltjaival -, és tőlük várja majd azt a jelentést, amelyet letesznek a Fidesz asztalára az európai parlamenti választás után arról: hogyan alakítsák az EPP és a Fidesz viszonyát, van-e helye a néppártban a Fidesznek, milyen néppártban van helye, és abban mit kell képviselnie a Fidesznek."