Vilmos
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hat orosz harci gépet fogtak el Alaszka partjainál

2019.05.21. 17:13

Amerikai F-22-es vadászok hétfőn egy hat gépből álló orosz köteléket fogtak el Alaszka partjainál

– írta az Észak-Amerikai Légvédelmi Parancsnokság ( North American Aerospace Defense Command – NORAD) beszámolója alapján a CNN.

A négy Tupoljev Tu-95 bombázó és az őket kísérő két Szuhoj Szu-35-ös vadászgép átlépte az amerikai partoktól 200 mérföldre húzódó, ún. légiazonosítási zónát, de nem sértették meg sem az amerikai, sem a kanadai légteret. Az F-22-esek mindenesetre egy E-3-as légtérfigyelő gép kíséretében megközelítették a köteléket, és kikísérték őket a légiazonosítási zónából. Az incidenst az orosz védelmi minisztérium is megerősítette.

Oroszország rendszeresen tesztelgeti a NATO európai tagjainak éberségét légtérsértésekkel, vagy pedig a Fekete-tengeren hajózó amerikai haditengerészeti egységekre való rácsapásokkal; a különféle légtérsértések különösen a Krím-délsziget orosz elfoglalása és a kelet-ukrajnai szeparatista erők felkelését követő hónapokban voltak jellemzők. Alaszka a Bering-szoros stratégiai jelentősége miatt rendszeres terepe a berepüléseknek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!