László
19 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gigantikus jégtörőkkel aknáznák ki az oroszok az Északi-sarkot

2019.05.26. 10:01

Szombaton mutatta be legújabb, nukleáris meghajtású jégtörő hajóját Oroszország, ami az Arktisz kereskedelmi célú kiaknázására létrehozott programjuk részeként jött létre – írja a Reuters.

Az Ural névre hallgató hajóról Szentpéterváron rántották le a leplet, ahol az is kiderült, hogy 2022-ig még két hasonló, az Arktika és a Sibir is megérkezik majd, a trió tagjai pedig végső állapotukban a világ legnagyobb és legerősebb jégtörő hajói lesznek majd. Az Ural 75 fős legénység befogadására lesz képes, és akár három méter vastag jégen is képes lesz majd áttörni.

A hajókkal az oroszok a klímaváltozásra akarnak reagálni, úgy gondolják ugyanis, hogy hamarosan egész évben lehet majd hajózni az Északi-tengeren, egészen pontosan a Murmanszktól a bering-szorosig tartó útvonalon. A három óriást a Roszatommal közösen alkották meg, a cég vezérigazgatója pedig arról beszélt, hogy a három hajó kulcsfontosságú lehet abban, hogy elérjék a folyamatos működést.

Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban arról beszélt, hogy 2035-re legalább 13 nehézsúlyú jégtörőt állítanának szolgálatba az Északi-sark környékén, melyből kilencet nukleáris energia hajtana. Moszkva jelenleg abban bízik, hogy a projekt segítségével megelőzheti Kanadát, az Egyesült Államokat, Norvégiát és Kínát is az északi területekért folytatott versenyfutásban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!