Katalin
-2 °C
3 °C

12 dzsihadista árvát vittek vissza Franciaországba

2019.06.10. 13:44 Módosítva: 2019.06.10. 13:49

Tizenkét francia és két holland származású dzsihadista árvát adtak át a szíriai kurdok a francia külügyminisztérium munkatársainak, hogy június 10-én visszaszállítsák őket Szíriából Európába.

Kapcsolódó

Vége az Iszlám Államnak, mégis évtizedekig velünk maradhat

A kalifátus utolsó erősségei mind ostrom alatt vannak, de a terrorszervezet előtt pont ellenfelei nyithatnak ki egy sor kiskaput a túléléshez.

A legidősebb gyerek 10 éves, és mindannyian olyan szülők gyermekei, akik Európából mentek ki Szíriába, hogy az Iszlám Állam oldalán harcoljanak. Most viszont, hogy az Iszlám Állam kalifátusának vége, komoly problémát okoz, hogy a sokszor árván maradt, legalább egy európai szülővel rendelkező gyerekekkel mit kezdjenek az egyes országok.

A most visszaszállított gyerekeket egy, a szír-török határhoz közel található menekülttáborból vitték el, ahol több tízezer olyan embert őriznek, akik az Iszlám Állam végnapjai idején próbáltak elmenekülni a kalifátus területéről.

A francia külügy közlése szerint a visszaszállított gyerekek mind a leginkább sérülékeny, leginkább izolált gyerekek közül kerültek ki, a legtöbbjük vagy beteg vagy alultáplált, ezért az első dolog az orvosi kezelés lesz, amikor visszaérnek Franciaországba.

Nemsokára egy újabb adag árvát szállítanak vissza Franciországba a mostani 12-n felül. Korábban pedig, még márciusban öt árvát fogadott be az ország. A francia külügy úgy kalkulál, hogy a különféle szíriai menekülttáborokban és börtönökben mintegy 450 francia állampolgárságú személy lehet.

Kapcsolódó

Azt hiszi, most már TÉNYLEG vége az Iszlám Államnak?

Területe már nincs, de több ezer harcosa készül a gerillaháborúra.

Franciaország nem kapkodja el, hogy a francia anyáktól származó, de az Iszlám Állam területén született gyerekeket visszajuttassa az országba, jelenleg ahhoz a politikához tartja magát az ország, hogy csak azokat a gyerekeket fogadják be, akik elárvultak és/vagy veszélyben vannak. Arról nincs szó, hogy a gyerekekkel együtt esetlegesen az anyákat is visszafogadnák az országba.

(Le Monde)