László
21 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az alsóház nem akarta törvényben megtiltani a rendezetlen brexitet

K EPA20190611064
2019.06.12. 21:00

309-298 arányban elvetette a londoni alsóház azt az ellenzéki kezdeményezést, amely a megállapodás nélküli brexitet tiltó törvényalkotási javaslat megtárgyalására és szavazására biztosított volna parlamenti időt. A kezdeményezést a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt terjesztette be.

A javaslat elfogadása esetén a megállapodás nélküli brexitet ellenző képviselők a jövő héten kivehették volna a parlamenti menetrend alakítását a konzervatív párti kormány kezéből, és napirendre vehették volna a Labour tervezetét, amely kötelező jogi erővel megtiltotta volna a kormánynak, hogy rendezetlen módon, a brexit feltételrendszerét rögzítő megállapodás nélkül léptesse ki Nagy-Britanniát az Európai Unióból.

Az alsóház eddig háromszor is elutasította az EU-val novemberben elért brexit-megállapodást, és Theresa May miniszterelnök jórészt emiatt a múlt héten távozott a Konzervatív Párt éléről. Ez kormányfői megbízatásának végét is jelenti, de utódja július végére várható megválasztásáig May ügyvezető minőségben ellátja a pártvezetői és a miniszterelnöki feladatokat.

Az utódválasztási versengésben tízen indulnak, és közülük többen is egyenes utalást tettek arra, hogy készek lennének megállapodás nélkül is kivezetni Nagy-Britanniát az EU-ból.

A legesélyesebbnek tartott jelölt, Boris Johnson volt külügyminiszter, a kemény brexitpárti tory tábor egyik arca azt mondta, ha ő lesz a Konzervatív Párt új vezetője és így az új miniszterelnök, az Egyesült Királyság a brexit október 31-i határidején mindenképpen kilép az Európai Unióból, akár sikerül elfogadtatni addig a Brexit-megállapodást a brit parlamentben, akár nem. Hasonló nyilatkozatokat tett az elmúlt napokban a versenytársak közül Andrea Leadsom, a toryk alsóházi ügymenetért felelős volt vezetője, Dominic Raab volt brexitügyi miniszter és Esther McVey volt munkaügyi miniszter.

Boris Johnson: Minden forgatókönyvre fel kell készülni

Szerdai kampánynyitó beszédében Boris Johnson mindazonáltal árnyalta álláspontját. Kijelentette: ha őt választják miniszterelnökké, az ő célja sem a rendezetlen kilépés lenne, de a felelős magatartás az, ha Nagy-Britannia ennek lehetőségére is előkészületeket tesz, és bemutatja „a Csatorna másik partján élő barátainak", hogy minden forgatókönyvre felkészült.

Johnson szerint a megállapodás nélküli brexit lehetőségének fenntartása "életfontosságú eleme" az EU-val folytatandó tárgyalásoknak egy olyan megállapodásról, amelyre Nagy-Britanniának valójában szüksége van.

Az Európai Bizottság azonban már többször jelezte, hogy nem lehetséges a brexit feltételrendszerét rögzítő megállapodás újratárgyalása.

A munkáspárti javaslat szerdai elvetése korántsem jelenti azt, hogy a megállapodás nélküli brexitet ellenző képviselők kifogytak az olyan eszközökből, amelyekkel megakadályozhatják a rendezetlen kilépést az EU-ból, írja az MTI.

Az alsóház márciusban képviselői kezdeményezésre, a kormány szándéka ellenére elfogadott kötelező határozatban írta elő, hogy Theresa May miniszterelnök kezdeményezze az EU-nál a brexit halasztását a megállapodás nélküli kilépés elkerülésére, és a szerdai kudarc ellenére nem esélytelen, hogy a jövőben is sikerül egy ilyen kezdeményezés elfogadtatása.

A Munkáspárt emellett ősszel, a brexit jelenleg érvényes október 31-i határideje előtt bizalmatlansági indítványt is beterjeszthet az új miniszterelnök kormánya ellen. Egy ilyen indítvány elfogadására is van esély, mivel a Konzervatív Párt kisebbségben kormányoz, és az ellenzék egységesen elveti a rendezetlen brexitet, csakúgy, mint a tory frakció számos tagja. Ez utóbbiak közül máris többen jelezték, hogy bizalmatlansági indítvány esetén nem támogatnának olyan miniszterelnököt, aki hajlandó lenne a megállapodás nélküli brexitre.

Borítókép: Larry, a miniszterelnöki macska a londoni kormányfői rezidencia, a Downing Street 10. előtt 2019. június 11-én. Nagy-Britanniában folytatódik a küzdelem a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetői tisztségéért Theresa May kormányfő lemondása után. MTI/EPA/Andy Rain

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!