János, Pál
20 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Több száz indiai falu halt ki teljesen a szárazság miatt

2019.06.12. 17:45

Az elmúlt hetekben extrém meleggel kellett megbirkóznia az embereknek Indiában: hétfőn Delhiben 48 fokkal dőlt meg a júniusi melegrekord, a radzsisztáni Churuban pedig nemrég 50,8 fokot mértek, amivel ez volt a legmelegebb hely a Földön. A hőség történelmi szárazsággal is jár, emiatt pedig több száz indiai falu vált teljesen kihalttá, miután a lakóik víz hiányában elmenekültek az otthonaikból – írja a Guardian.

A 45 fokos hőségben szinte minden vízforrás kiszáradt, a hatóságok pedig az 1972-es éhínségnél is nagyobb hatásúnak nevezték a mostani krízist. Az ország délebbi részein mostanra vannak olyan régiók, amiket már a lakosság kilencven százaléka elhagyott, a Hatkarwadi nevű, több mint kétezer fős településen például mostanra már csak 10-15 család maradt.

Karnátaka és Mahárástra államokban a legtöbb helyen a szárazság a haszonnövényekre és a haszonállatokra is hatással van, ez pedig nyolcmillió földműves megélhetését sodorja veszélybe. A szakértők szerint a jelenlegi helyzet legjobban a mahárástrai Marathwada régióban érezteti a hatását. Itt az elmúlt öt évben több mint 4700 földműves lett öngyilkos a folyamatos szárazságok miatt, és a szennyezett vízhez kapcsolódó betegségek száma is ugrásszerűen nőtt az elmúlt időszakban.

India elsősorban azért van nagyon nehéz helyzetben, mert a fenntarthatónál jóval gyorsabban csökken a talajvíz mennyisége, ami a vízszükséglet negyven százalékát teszi ki az országban. Emellett érdemes kiemelni a Pakisztánhoz fűződő viszonyukat is, a szomszédjukkal ugyanis korábban is többször háborúztak már víz miatt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!