Sírva fogadta hétszeres életfogytiglani büntetését Ciprus első sorozatgyilkosa

000 1HS7KW
2019.06.24. 16:43 Módosítva: 2019.06.24. 18:09

Ciprus történetének legsúlyosabb büntetését, hétszeres életfogytiglani szabadságvesztést kapott a szigetország első sorozatgyilkosa, egy 35 éves hivatásos katona, aki hét nőt, öt felnőttet és két gyereket ölt meg 2016 szeptembere és 2018 júliusa között.

Az ítélet kihirdetésekor a magát minden vádpontban bűnösnek valló Nikosz Metaxasz, a Nemzeti Gárda századosa elsírta magát. „Szörnyűséges bűncselekményeket követtem el... bocsánatot kérek az áldozatok hozzátartozóitól és az áldozatok lelkétől” – mondta az elvált kétgyermekes apa.

A katona az interneten ismerte meg későbbi áldozatait, akik háztartási alkalmazottként Cipruson dolgozó külföldi nők voltak. Három áldozat Fülöp-szigeteki volt, egy nő román, egy pedig nepáli – az egyik filippínó és az egyik román nőt nyolc-, illetve hatéves lányával együtt ölte meg. Az áldozatokat aztán egy elhagyott rézbányába, kutakba és zagytározókba rejtette, írja az MTI.

Nikosz Metaxasz
Nikosz Metaxasz
Fotó: AFP

Metaxasz gyilkosságsorozata véletlenül derült ki, amikor egy német turista nagy esőzések után két nő holttestére bukkant egy bányakút közelében április 14-én. A férfit négy nap múlva el is kapták, Metaxasz pedig mindent azonnal bevallott, illetve a többi áldozathoz is elvezette a rendőröket. Az utolsó áldozat, egy hatéves kislány holttestét július 12-én találták meg egy mérgező vizű bányató fenekén bőröndbe rejtve, egy nádas alján. 

A legsúlyosabb ciprusi bűncselekmény sokkolta a szigetországot, a hatóságok által az eltűnt nők ügyében tanúsított nemtörődömség miatt az ország igazságügy-minisztere lemondásra kényszerült, a rendőrfőnököt pedig menesztették. Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnök maga is kötelességszegéssel vádolta az illetékeseket, és ígéretet tett a külföldi munkavállalók nagyobb védelmére.

(Borítókép: A helyszín, ahol az egyik áldozatot megtalálták - fotó:  Iakovos Hatzistavrou / AFP)