Bernadett
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Robbantások Tuniszban: legalább ketten meghaltak

000 1HW4CG
2019.06.27. 12:38
A francia követséghez közel elkövetett öngyilkos merényletek során az első esetben az elkövető egy rendőrségi konvojra támadt. Később egy másik robbanás is történt, de ennek körülményei még ismeretlenek.

Rövid időn belül két öngyilkos merénylő is felrobbantotta magát Tuniszban, Tunézia fővárosában. Az esetről készül tudósítások elég rettenetesek, de a halottak számáról még nincsenek hivatalos bejelentések. Az első híradások alapján ketten, köztük egy rendőr biztosan meghaltak.

Csütörtök délelőtt előbb egy rendőrségi konvoj mellett robbantotta fel magát egy öngyilkos merénylő Tunisz forgalmas városközpontjában. Az esetről a francia AfP adott elsőként hírt. Az eset a forgalmas Habib Burgiba sugárúton történt, és az első hírek alapján még nem lehet tudni, hogy a két halott között van-e a merénylő. Később szemtanúk újabb robbantásról adtak hírt, de ennek körülményei egyelőre szintén nem ismertek, de itt is többen megsérültek. 

Az MTI az al-Arabíjja pánarab televízió értesüléseire hivatkozva azt írta, hogy a második robbantást a Tunisz belvárosában lévő terrorelhárító központ parkolójában követték el, és abban négy ember sebesült meg. A rendőrség lezárta a környéket. Egy helyszínen tanuló magyar diák elmeséléséből azt is tudjuk, hogy a 100 ezres Gafsza városában is merénylet-kísérlet történt, de azt állítólag a hatóságok blokkolták.

A független Tunézia első államelnökéről (a függetlenséget kiharcoló jogász-politikusról) elnevezett út Tunisz központi utcája, felépítése olyan, mint Párizsban a Champs-Élysées.

Felrobbantott autó mellett Tuniszban 2019. június 27-én
Felrobbantott autó mellett Tuniszban 2019. június 27-én
Fotó: Fethi Belaid / AFP

A sugárút mentén fontos műemlékek, egyházi épületek és nagykövetségek is találhatóak, ez tekinthető Tunézia történelmi politikai és gazdasági központjának, amely máig a főváros legfontosabb kelet-nyugati irányú sugárútja rengeteg kávézóval, üzlettel, hivatallal. 

A merénylettől függetlenül Tunézia ma jelentette be, hogy Bedzsi Kaid esz-Szebszi államelnök, tunéziai ügyvéd és politikus súlyos beteg és kórházban van.

(Boírtókép: Fethi Belaid / AFP)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport