Elemér
-1 °C
10 °C

Ivanka Trump, hát te meg mit művelsz?

2019.07.02. 05:23

Az amerikai médiában hétfőn elég sok szó esett arról, ahogyan Donald Trump amerikai elnök lánya, az elnöki tanácsadó és így a kíséret hivatalos tagjának számító Ivanka Trump csinált a G20 múlt hétvégi oszakai csúcsán. Az egész alapja egy rövid, eredetileg a francia elnöki Instagramon, egy storyban megjelent videó volt. Ez ni:

A videón, ami először a francia sajtóban, majd a Politicón jelent meg, az látszik, hogy Ivanka Trump megpróbált bekapcsolódni Emmanuel Macron francia államfő, Theresa May brit kormányfő és Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója közötti beszélgetésbe, ám a fogadtatás több mint fagyos volt. Lagarde arca és mimikája különösen látványos – bár lehet, hogy a többieké is az volt. Ami biztos: a helyszíni tudósítások szerint az amerikai elnök lánya mosolyok közepette ugyan, de kis időn belül távozott a befolyásos politikusok mellől.

A videó bejárta az amerikai médiát és a közösségi portálokat egyaránt, bírálatok és gúnyos megjegyzések özönét indítva el.

A Politico idézte az Élysée-palota (a francia köztársasági elnöki hivatal) egy tisztségviselőjének közleményét, miszerint a francia kormányzat nem vizsgálta előzetesen a várható reakciókat a videóra, és nem érzi magát felelősnek a videofelvétel felhasználásért. A tisztségviselő a Politico szerint mindazonáltal hozzátette: a videó éppen akkor került nyilvánosságra, amikor „az Egyesült Államokban szélesebb körű eszmecsere alakult ki Ivanka diplomáciai szerepvállalásáról”, ám Párizsnak „nem áll szándékában bekapcsolódni ebbe”.

Az amerikai sajtóban emlékeztetnek rá, hogy Ivanka Trump nem egyszer vett már részt apja oldalán nemzetközi tanácskozásokon, sőt 2017-ben sokakat meglepett, amikor a világ 19 legnagyobb fejlett és felzárkózó gazdaságát, valamint az Európai Uniót összefogó G20 országcsoport németországi csúcskonferenciáján rövid időre ugyan, de Trump elnök helyét foglalta el az egyik megbeszélésen.

Elemzők a korábbiaknál is meghökkentőbbnek tartják Ivanka Trump szereplését az amerikai elnök ázsiai útján.

Az MSNBC televízió megemlítette, hogy az elnök lánya videóban számolt be Donald Trump és Narendra Modi indiai kormányfő tárgyalásairól. A Politico pedig felidézte, hogy Donald Trump és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető rövid találkozóján a két Korea közötti demilitarizált övezetben jelen volt Ivanka Trump is, aki később a Twitteren "szürreálisnak" minősítette a találkozót.

A CNN hírtelevízió megjegyezte: nem Ivanka a Trump család egyetlen tagja, aki részt vesz az Egyesült Államok politikájának alakításában: az elnök ugyanis a vejét, Jared Kushnert - Ivanka férjét - szintén tanácsadónak nevezte ki, és részben rábízta a közel-keleti politika formálását.

Rex Tillerson volt külügyminiszter a múlt héten egy kongresszusi panelbeszélgetésen felidézett a törvényhozóknak egy sor epizódot arról, hogy az elnök veje nem egyszer úgy tárgyalt külföldi magas rangú politikusokkal – például a mexikói diplomácia vezetőjével –, hogy a külügyminiszter nem is tudott róla, írja az MTI.