Villamosszékben végeztek ki egy többszörös gyilkost Amerikában

2019.08.16. 05:49

Villamosszékben kivégeztek egy többszörös gyilkost helyi idő szerint csütörtökön este Tennessee állam fővárosában, Nashville-ben, írja az MTI.

Az 56 éves Stephen West 1986-ban halálra késelt egy 51 esztendős nőt és 15 éves kislányát, akit előtte megerőszakolt. 1999-ben ítélték halálra.

Stephen West
Stephen West
Fotó: Handout / Reuters

West ügyvédei kegyelmi kérvényt nyújtottak be, azzal érveltek, hogy a gyilkosságot nem is védencük, hanem a bűntársa követte el. A bűntársat, Ronnie Martint külön perben ítélték el, de mivel a gyilkosság elkövetésekor kiskorú volt, életfogytig tartó börtönbüntetést kapott.

West kegyelmi kérvényét Bill Lee, Tennessee állam republikánus kormányzója elutasította. A déli állam ugyanis egyike annak a 27 amerikai tagállamnak, ahol azt is halára ítélhetik, aki nem maga gyilkolt, hanem tettestárs volt gyilkosságban.

Westet méreginjekcióval végezték volna ki, de a hét elején két ügyvédje révén jelezte, hogy inkább a villamosszéket választja. Az ügyvédek ugyan alkotmányellenesnek nevezték ezt a kivégzési formát is, de kevésbé fájdalmas a három halálos szerből összeállított méregkeveréknél. Tennessee-ben lehetővé teszik ugyanis, hogy azok, akiket 1999 előtt elkövetett bűncselekményekért ítéltek halálra, válasszanak a két kivégzési módszer között.

A déli államban tavaly augusztus óta három halálos ítéletet hajtottak végre. Ebben is a pillanatban is még egy ember vár a siralomházban a kivégzésére, ami várhatóan decemberben lesz. 

Tennessee-ben 1960 óta a csütörtöki kivégzés volt a második, amit villamosszékben hajtottak végre.

Kapcsolódó

Öt elítéltet végezne ki decemberig Trump kormánya

16 éve nem végeztek ki szövetségi szinten elítélteket, de Trump hatására ez most megváltozhat. Gyermekgyilkosságok miatt elítélt rabok lennének az elsők.