Virgil
0 °C
3 °C

Visszautasította a palesztin amerikai demokrata képviselőnő az izraeli kormány meghívóját

2019.08.16. 22:37

Rachida Tlaib amerikai demokrata párti képviselőnő pénteken visszautasította Izrael engedélyét arra, hogy beutazzon Ciszjordániába. -írja az MTI. A palesztin gyökerű michigani képviselőnő közölte: inkább nem látogatja meg a palesztin területeken élő családját, mert bár az izraeli kormányzat mégis megadja neki a vízumot, de szerinte súlyos feltételeket szabtak neki, amit megalázónak érez.

Az izraeli kormány csütörtökön jelentette be, hogy megtagadja a beutazási vízumot két amerikai demokrata párti képviselőnőtől: Rashida Tlaibtól és Ilhan Omar minnesotai politikustól. Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő arra hivatkozott, hogy a két demokrata párti politikus a tervek szerint csakis a palesztin területekre és Kelet-Jeruzsálembe látogatott volna, provokatív céllal. Péntek reggel azonban Jeruzsálemben bejelentették, hogy a Tlaibra vonatkozó tiltást humanitárius okokból megváltoztatták, így a képviselőnő meglátogathatja Ciszjordániában élő rokonait. 

Rachida Tlaib Twitteren utasította vissza a vízumot.

Nem hajolok meg (Izrael) elnyomó és rasszista politikája előtt 

- írta a képviselőnő, aki szerint nagymamája nem akarja, hogy elhallgattassák és bűnözőként kezeljék.

Úgy döntötten, hogy ilyen elnyomó körülmények között történő  meglátogatása ellentmond mindennek, amiben hiszek, ellentmond a rasszizmus, az elnyomás és az igazságtalanság elleni harcnak.

Arie Deri izraeli belügyminiszter provokációnak nevezte Tlaib látogatási szándékát, hozzátéve, hogy szerinte Tlaib gyűlölete Izrael ellen erősebb a nagyanyja iránti szeretetnél.

Rachida Tlaib és Ilhan Omar a tavaly ősszel tartott félidős választásokon került be az amerikai szövetségi törvényhozásba a Demokrata Párt jelöltjeként. Mindketten muszlim vallásúak és annak a mozgalomnak a hívei, amely azt szorgalmazza, hogy bojkottálják és szankcionálják Izraelt a palesztin területek megszállása miatt. A Detroitban született Rachida Tlaibnak ma is élnek rokonai a palesztin területeken. Ilhan Omar szomáliai bevándorlóként érkezett az Egyesült Államokba 1992-ben.