Vendel
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Trump azon sértődött meg, hogy a dán kormányfő abszurdnak nevezte Grönland megvásárlását

2019.08.21. 23:33

Tervezek elmenni Dániába, de az gondolom, hogy amikor a miniszterelnök abszurd ötletnek nevezte Grönland megvásárlását, az mocskos dolog volt, és nem tartottam helyénvalónak. Csak annyi kellett volna mondania, hogy „nem, nem érdekel minket a lehetőség”, de senki sem viselkedhet így az Egyesült Államokkal, amióta nem Obama az elnök. Nagyon nem szép az, ahogy kifejezte magát.

Ezt mondta Donald Trump amerikai elnök, amikor újságírók arról kérdezték, hogy miért mondta le váratlanul dániai útját, majd hozzátette, hogy itt nem a saját önérzetéről van szó, hanem az országáról. „Nem hozzám beszélt. Nem hozzám. Ő az Egyesült Államokkal beszélt, és nem beszélhetsz így az Egyesült Államokkal” – mondta.

Trump múlt héten vetette fel, hogy az USA megvenné Grönlandot Dániától. A tervet szűk tanácsadói körben többször is megfogalmazta, sőt a Fehér Ház jogi tanácsadói hivatalának két munkatársát meg is kérte, vizsgálják meg ennek lehetőségét. Ezt aztán gazdasági tanácsadója egy interjúban meg is erősítette.

A dán kormányfő az első sajtóhírek után közölte, hogy Grönland nem eladó, és egyébként reméli, hogy az amerikai elnök nem is komolyan vetette ezt fel. Az egykori kormányfő, Lars Lokke Rasmussen pedig áprilisi tréfának nevezte a hírt. Aaja Chemnitz Larsen, Grönland képviselője abszurdnak nevezte a felvetést, és azt mondta, köszönettel nemet kell mondania rá. Szerinte ehelyett jobb lenne, ha az Egyesült Államok egyenjogú partnerként kezelné Dániát, egy erős és hosszú távú kapcsolat jobban segítene, és nagyobb függetlenséget adna Grönlandnak. Trump ezután lemondta Dániába tervezett látogatását.