Vendel
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Trump nevetségesnek nevezte az afganisztáni háborút, egy nappal később megöltek 2 amerikai katonát

2019.08.21. 23:59

Meghalt két amerikai katona Afganisztánban szerdán, írja a Reuters a NATO közlésére hivatkozva. Az Egyesült Államok elkezdte tervezni a kivonulását a közel-keleti országból, ahol már 18 éve háborúzik.

A halottakról nem árultak el semmilyen adatot, arra hivatkozva, hogy először a családot akarják tájékoztatni, részleteket a sajtónak csak ezután fognak kiadni az áldozatokról. 2019-ben velük együtt már 14 amerikai katona halt meg afganisztáni összecsapásokban.

Jelenleg közel 14 ezer katona állomásozik az országban, a hivatalos közlés szerint a feladatuk az afgán hadi erők kiképzése és segítése a terroristák ellen. Donald Trump elnök kedden nevetségesnek nevezte a helyzetet, és az amerikai katonai jelenlétet rendőri segítséghez hasonlította.

Nemzetbiztonsági tanácsadói legutóbb múlt pénteken tájékoztatták Trumpot a béketárgyalások lehetőségeiről, amelyek során az amerikaiak egy asztalhoz ültetnék mind a tálibokat, mind az afgán kormányt. A kivonulás ellenzői szerint durva polgárháború alakulhat ki, ha az amerikai csapatok elhagyják az országok, ami akár a szélsőséges iszlamista tálibok hatalomra jutását is okozhatja, ezzel pedig akár újabb, a szeptember 11-ei támadáshoz hasonló akciókat tervezhetnek Afganisztánból a terroristák.

Az afgán helyzetről itt írtunk alaposabban: