Öten meghaltak, több mint százan megsérültek villámcsapások miatt a Tátrában

K EPA20190822166
2019.08.22. 16:31 Módosítva: 2019.08.22. 22:26

Hirtelen kitört viharban négyen életüket veszítették, több mint százan megsérültek csütörtökön villámcsapásoktól a lengyel Tátrában, ahol egész este folytak a mentőakciók, jelentette a lengyel közszolgálati televízió (TVP Info).

A Tátra szlovák oldalán pedig egy túrázó meghalt, ketten megsérültek, amikor több helyen villámcsapások érték őket, számolt be róla a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a hegyi mentő szolgálatra (HZS) hivatkozva.

A délutáni vihar után indult lengyel mentőakció este is tartott, és péntek hajnalban is folytatódni fog. Andrzej Duda lengyel elnök és Mateusz Morawiecki miniszterelnök egyaránt részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, Zakopane polgármestere pedig péntektől háromnapos gyászidőszakot hirdetett a súlyos tragédia miatt.

Hajnalban folytatódik a mentőakció a lengyel oldalon

A lengyel oldalon egy tízéves lány, egy tizenhárom éves fiú és  két felnőtt halt meg.  Korábbi közlések szerint csak a zakopanei kórházban 89 sérültet ápolnak, további súlyos sérülteket a térségbeli kórházakba vittek.

Csütörtök késő délután a tátrai üdülőközpontba érkezett a lengyel miniszterelnök, aki részt vett a mentőakciót irányító válságstáb ülésén. Korábban főként könnyű sérültekről lehetett tudni, de a kormányfő azt mondta, a Giewont-csúcsot és környékét sújtó rendkívüli hevességű vihar sérültjei közül többen súlyos állapotban vannak. Többen égési sérüléseket szenvedtek, mások sokkos állapotban vannak, és pszichológiai segítségre is szorulnak az átéltek miatt, mondta Mateusz Morawiecki.  Mint mondta,

Ilyen nagy tragédia a lengyel Tátrában utoljára 1937-ben történt, amikor a Giewont-hegyen szintén négy ember halt meg villámcsapás következtében.

Morawiecki megköszönte a mentőknek, hogy „megtették, ami az adott helyzetben megtehető volt". Hangsúlyozta: a hirtelen kerekedett óriási vihart nem lehetett előre látni. A mentőakciót péntek hajnaltól folytatják, hogy megbizonyosodjanak arról, a hegyekben nem rekedt több túrázó.

A sajtókonferencián szintén felszólaló Pawel Szefernaker belügyminisztériumi államtitkár elmondta, hogy helikoptereket vetettek be, és a mentésben a hegyi mentők mellett eddig több mint 80 tűzoltó vett részt, több mint 100 rendőr pedig a sérültek kórházba szállítását segítette. A zakopanei járási hivatal rendkívüli infóvonalat létesített a károsultak és a hozzátartozóik számára.

A Nagy-Giewonton 1901 óta magas vaskereszt áll, mely vonzza a villámokat. A viharokban veszélyesek a meredek ösvények mentén rögzített segítőláncok is, amelyekbe a turisták hegymászás közben kapaszkodnak.

A TVP Info szerint a vihar idején a Giewont-csúcs környékén 20-an tartózkodtak, de a hegy irányában délelőtt akár 5 ezren is túrázhattak. A lengyel média szerint csütörtök reggel napos idő volt a Tátrában, ezért a nem kedvező időjárás-előrejelzés ellenére is sokan indultak hegyi túrákra.

A TOPR munkatársai a csütörtöki mentőakció mellett tovább keresik azt a két barlangászt, akik még szombaton a tátrai Jaskinia Wielka Sniezna barlangrendszerében rekedtek 500 méter mélyben.

A két barlangkutató a Jaskinia Wielka Sniezna (Nagy Havas-barlang) mélyén rekedt, mert váratlanul víz zúdult egy járatba és elvágta útjukat.

Frissítés: egyiküket holtan találták a tátrai hegyimentők csütörtök éjjel – jelentette az MTI.

A többfelé elágazó barlangrendszerben a mentők már kedden eljutottak abba a 400 méter mélyben fekvő üregbe, ahova feltételezésük szerint a két férfi menekülhetett a víz elől. A helyszínen megtalált felszerelés mellett élelmiszer is volt.

A mentést tovább folytatják a rendkívül nehéz körülmények között: a barlangrendszer járatai igen szűkek, négy Celsius-fok a hőmérséklet és nagyon magas a páratartalom.

Lesodorta a férfit a hegyről a villám

A Tátra szlovák oldalán a halálos áldozattal járó tragédia a hegység nyugati részén, a Baníkov-csúcson történt, légvonalban tíz kilométerre a lengyelországi csúcstól. A HZS tájékoztatása szerint a Baníkov-csúcsról egy cseh turistanő riasztotta a hegyi mentőket. Ő egy munkatársával tartózkodott ott, amikor beléjük csapott egy villám. A nő súlyos végtagsérülést szenvedett, de túlélte a villámcsapást, társa viszont meghalt, mivel a villám okozta lökéshullám lesodorta a hegyről, és több száz métert zuhant, írja az MTI.

A hegyi mentők a mentőakció során újabb riasztást kaptak, ezúttal az ugyancsak a Tátra nyugati részén lévő Pacholéból, ahol egy szlovák turistába csapott villám. A férfi eszméletét vesztette, és rövidebb időre mozgásképtelenné vált, de túlélte a vele történteket. Az első jelentések szerint csak könnyebb sérüléseket szenvedett, ám az elsősegélynyújtás után őt is kórházba szállították.

(Borítókép: Sebesült turistát visznek kórházba a lengyel Tátrában levő Zakopanéban 2019. augusztus 22-én miután vihar tört ki az üdülõközpont térségében. Fotó: Grzegorz Momot / MTI)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport