Jolán
7 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Irán bemutatott egy új, csapásmérésre is használható harci drónt

2019.09.01. 19:00

Irán vasárnap bemutatta a Kian nevű új harci drón két példányát - írja az MTI. Alireza Szabahi-Fard, az iráni légvédelem főparancsnoka a rendezvényen arról beszélt, hogy a pilóta nélküli harceszköz megfigyelés és felderítés mellett csapásmérésre is alkalmazható.

A drón hatótávolsága meghaladja az ezer kilométert és "pontosan megtalálja célját" - hangoztatta az iráni parancsnok, akit az IRNA iráni állami hírügynökség idézett.

Alireza Szabahi-Fard az iráni légvédelem főparancsnoka (b2) leleplezi a Kian nevű új harci drónt az eszköz bemutatásán Teheránban 2019. szeptember 1-jén.
Alireza Szabahi-Fard az iráni légvédelem főparancsnoka (b2) leleplezi a Kian nevű új harci drónt az eszköz bemutatásán Teheránban 2019. szeptember 1-jén.
Fotó: MTI / EPA

Szabahi-Fard szerint a harceszköz Irán területén kívül is bevethető, "ellenséges térségekben" légvédelmi feladatok ellátására is alkalmas. Mint mondta, az iráni légierő alig egy év alatt fejlesztette ki a drónt. Az iráni televízió közlése szerint a különböző fegyverzettel felszerelhető drón mintegy 5000 méter magasságban képes repülni.

Az Egyesült Államok tavaly felmondta az Iránnal 2015-ben kötött többhatalmi atomalkut, s büntetőintézkedéseket léptetett életbe az iszlám köztársasággal szemben. Azóta elmérgesedett a viszony Washington és Teherán között.

Irán júniusban lelőtt egy amerikai katonai felderítő drónt a Perzsa (Arab)-öböl fölött arra hivatkozva, hogy illetéktelenül behatolt légterébe. Az Egyesült Államok szerint az incidens nemzetközi légtérben történt a Hormuzi-szoros fölött. Egy hónappal később pedig Washington bejelentette, hogy a haditengerészet egyik térségben lévő hajója lelőtt egy iráni drónt. Teherán azonban tagadta ezt az állítást.