Botond, Mózes
EUR 386,95 Ft
USD 371,75 Ft
14 °C
29 °C

A Fehér Ház halálbüntetést adna a tömegmészárlások elkövetőinek

2019.09.02. 20:02 Módosítva: 2019.09.02. 20:37

A Fehér Ház halálbüntetést javasol a tömegmészárlások elkövetőinek – értesültek amerikai újságírók hétfőn Marc Shorttól, Mike Pence amerikai alelnök kabinetfőnökétől, aki a Lengyelországból Írországba tartó alelnöki repülőgépen nyilatkozott.

Marc Short
Marc Short
Fotó: The Washington Post / Getty Images Hungary

Short elmondta, hogy William Barr igazságügyi miniszter és munkatársai törvényjavaslat-csomagot készítettek elő a fegyvervásárlás és a fegyvertartás körülményeinek szigorítására és a tömegmészárlások elkövetőinek büntetési tételeire. E javaslatcsomag része az a tervezet, amely előírná a kötelező halálbüntetést.

Az Egyesült Államokban legutóbb a hétvégén, Nyugat-Texasban volt halálos lövöldözés, ami újra felerősítette a fegyvertartás szigorításának követelését. Egyes demokrata párti elnökjelölt-aspiránsok – például Beto O'Rourke és Julián Castro, texasi politikusok – a vásárlás előtti háttérellenőrzések jelentős szigorítását követelték.

Donald Trump a hétvégén óvatosan fogalmazva csak annyit mondott újságíróknak, hogy rendkívül sok csoport dolgozik ezen a kérdésen, és több szenátorral, illetve képviselővel is tárgyalt az ügyben, mert az emberek változást szeretnének. Trump elmondta azt is: a kormányzat több elképzelést és törvényjavaslatot vizsgál, ám nem részletezte ezeket.

Elemzők szerint a következő hónapok és a jövő évi elnökválasztás egyik fő témája a fegyvertartás lesz. Az amerikai törvényhozók a jövő héten térnek vissza a nyári szabadságukról Washingtonba, és a kongresszus is a jövő héten kezdi újra a munkát. Mitch McConnell, a republikánus szenátorok frakcióvezetője már a nyár elején ígéretet tett arra, hogy az őszi ülésszakon különös figyelmet szentelnek e témának. 

A The Hill című lap hétfői elemzése szerint van is esély egy új, szigorú törvény elfogadására, hiszen a 2018-ban tartott félidős választásokon több demokrata párti képviselő úgy győzött, hogy nagyon szigorú fegyvertartási törvények megszavazását ígérte. (Index/MTI)

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla