Bonifác
10 °C
17 °C

Trump berágott, és felfüggesztette a tálibokkal tervezett titkos tárgyalást

2019.09.08. 06:37 Módosítva: 2019.09.08. 07:30

Az Egyesült Államok felfüggesztette a béketárgyalásokat az afganisztáni tálib lázadókkal az amerikai áldozattal is járó kabuli merénylet miatt.

- ezt Donald Trump amerikai elnök szombat este közölte - nyilván a Twitteren. Trump egyúttal azt is elárulta, hogy eredetileg titkos találkozót szerveztek a tálib vezetőkkel és tőlük elkülönülten Asraf Gáni afgán elnökkel vasárnapra Camp Davidbe, az amerikai elnökök nyári rezidenciájára, de a csütörtöki merénylet miatt, amelyben meghalt egy amerikai és egy román NATO-katona, valamint tíz további ember, lemondta ezt. Az amerikai elnök értetlenséggel vegyes felháborodással azt írta:

Miféle emberek azok, akik ilyen sok gyilkosságot követnek el azért, mert úgy gondolják, ettől jobb lesz az alkupozíciójuk? Ha nem tudnak megállapodni velünk a tűzszünetben egy ilyen fontos béketárgyaláson, sőt, közben megölnek 12 ártatlan embert, akkor valószínűleg arra sem képesek, hogy tárgyalások eredményeképpen megkössenek egy értelmes megállapodást. 

Az MTI által szemlézett külföldi hírügynökséges szerint egyelőre nem egyértelmű, hogy az Egyesült Államok véglegesen felhagyott-e a tárgyalásokkal a tálibokkal, vagy csak ideiglenesen szünetelteti azokat.

Washington tavaly óta tárgyalt a tálibokkal, hogy véget lehessen vetni a 2001 ősze óta tartó háborúnak. Minden fél arról számolt be az utóbbi napokban, hogy az utolsó simításokat végzik a békemegállapodáson. Közben azonban a lázadók megsokszorozták támadásaik számát;

  • először megpróbálták bevenni az északi Kunduzt,
  • egy nappal később Puli-Humriban csaptak le,
  • ezt követően pedig jött a kabuli öngyilkos merénylet

Saját bevallásuk szerint azért nem hagytak fel a támadásokkal, mert az afgán kormányerők sem szüneteltették ezeket a béketárgyalások idejére, és miután az ország területének felét az ellenőrzésük alatt tartják már - azaz erősebbek, mint hatalmuk 2001-es megdöntése óta bármikor - győzelmeiket aduként akarták felhasználni a tárgyalásokon. Az afgán kormány nem vett részt e megbeszéléseken, mert a tálibok nem voltak hajlandók tárgyalni Kabullal, de a reménybeli amerikai-tálib egyezményt elképzelések szerint a lázadók és a kormány közötti béketárgyalások követték volna. A tálibokkal kötött béke és az afganisztáni helyzet paradoxonjairól ebben a cikkünkben foglalkoztunk részletesebben.