Szeptember 11.: Még mindig 1100 áldozat azonosításán dolgoznak

2019.09.11. 15:25

Tizennyolc évvel az Amerikai Egyesült Államokat megrázó terrortámadás után a New York-i hatóságok még mindig 1100 áldozat azonosításán dolgoznak.

Csak a közelmúltban sikerült azonosítani például azt a tűzoltót is, aki a New York-i Világkereskedelmi Központ elleni terrortámadás áldozatainak mentési munkálatai közben vesztette életét. Szeptember 10-én Michael Haub tűzoltó második temetési szertartásán családtagjai mellett több tűzoltó is részt vett New Yorkban.

Rá és arra a 342 tűzoltóra is emlékezünk, akiket azon a szomorú napon elvesztettünk. Bátorságukért örökké hálásak leszünk nekik

– hangzott el a megemlékezésen.

Csaknem 200 tűzoltó egyébként a terrorcselekmények utáni években halt meg, betegségük pedig sokszor összefüggött a robbantások utáni mentési munkákkal. „Ezek a hősök az életüket adták azért, hogy másokat megmentsenek, és ezt soha nem felejtjük el. ”

Szerdán a a  Fehér Házban és a Pentagonban is félárbócra engedték a nemzeti lobogót, és a Kongresszusban is egyperces néma csenddel emlékeztek a törvényhozók.  Donald Trump amerikai elnök szerdán a védelmi minisztériumnál és a Pentagonnál koszorúzott és tartott megemlékezést: „személyes és örökkétartó veszteségről” beszélt. 

New Yorkban  - mint 18 éve minden esztendőben - az idén is lélekharangok megkondítása közben sorolták fel a terrortámadás halálos áldozatainak neveit. Az emlékező ünnepségen jelen volt Andrew Cuomo, New York állam kormányzója, Bill de Blasio, New York város polgármestere és elődje, Rudy Giuliani is, aki a terrortámadások idején volt a nagyváros vezetője. Kedden Cuomo kormányzó törvényt írt alá, amely kötelezővé teszi az állami oktatási intézményekben a megemlékezést a terrortámadásokról.

A szeptember 11-i terrortámadásokban összesen 2977 személy halt meg, 2753-an eltűntek és több mint 6000-en megsérültek.

George W. Bush,  aki az al-Kaida 2001. szeptember 11-i terrortámadásakor az Egyesült Államok elnöke volt, leszögezte: az Egyesült Államok felkutatja a felelősöket, és igazságot szolgáltat. Ennek során nem fog különbséget tenni a terrorcselekményt elkövetők és a nekik menedéket nyújtók között – mondta nem sokkal a terrortámadások után.

Oszama bin Ladennel 2011. május 2-án végeztek  amerikai kommandósok Pakisztánban.

( CNN, MTI)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport