Eszter, Eliza
EUR 382,07 Ft
USD 358,25 Ft
14 °C
24 °C

Dróntámadásban megölték Haftar két parancsnokát Líbiában

2019.09.14. 19:30

Egy dróncsapásban meghalt péntek éjjel a Líbiai fővárost, Tripolit ostromló kelet-líbiai erők két parancsnoka, írja az MTI.

A művelet súlyos csapást jelent a Kelet- és Dél-Líbia nagy részét ellenőrzése alatt tartó, Halífa Haftar tábornok vezette Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) számára, ami áprilisban indított offenzívát a nemzetközileg elismert líbiai kormány ellenőrzése alatt álló Tripoli elfoglalására, de mindeddig sikertelenül próbálta áttörni a főváros déli védelmi vonalát.

Az LNA közlése szerint a támadást az ENSZ által támogatott kormánnyal laza szövetségben lévő milíciák követhették el. A dróncsapást a Tripolitól délkeletre található Tarhouna városában hajtották végre, ami az LNA fő támaszpontja azóta, hogy Haftar erőit kiverték a Tripolitól délre fekvő Garjánból.

A tripoli kormány és az LNA egyaránt megerősítették, hogy a légitámadásban meghalt két Tarhounában állomásozó parancsnok, Mohszen al-Kani, a Kanijat fegyveres csoport és Abdel-Vahab al-Magri, a Haftar vezette lázadó erők 9. dandárjának parancsnoka. A két fegyveres egység elemzők szerint kulcsszerepet játszik Tripoli elleni hadműveletekben.

Haftar áprilisban azzal az indokkal kezdte meg tripoli hadjáratát, hogy meg akarja tisztítani az országot az egységkormány által szerinte hallgatólagosan támogatott terroristáktól és zsoldosoktól. Ellenfelei szerint azonban a tábornok valódi célja az egész országra kiterjedő katonai diktatúra bevezetése.

Az LNA a legnagyobb és legjobban szervezett az ország számos milíciája közül, és élvezi Egyiptom, az Egyesült arab Emírségek és Oroszország támogatását. Harcosai azonban kemény ellenállásba ütköztek az egységkormánnyal szövetséges milíciák részéről, amelyeket Törökország és Katar támogat.

Az észak-afrikai ország Moammer Kadhafi néhai vezető 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után káoszba süllyedt, és az ország területének jelentős részét egymással vetélkedő milíciák igyekeznek minél nagyobb mértékben ellenőrzésük alá vonni. Haftar elutasítja az ENSZ támogatását élvező egységkormányt, így az ország gyakorlatilag két részre szakadt, két párhuzamos hatalom küzd egymással.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás