Botond, Mózes
11 °C
21 °C

Pompeo Iránról: Békés megoldást szeretnénk

2019.09.19. 19:14

Az Egyesült Államok békés megoldást szeretne a szaúd-arábiai olajlétesítményeketért támadások miatt kialakult konfliktusban, és olyan koalíció kiépítésén munkálkodik, amely elrettentené Iránt - jelentette ki csütörtökön Mike Pompeo amerikai külügyminiszter az MTI szerint.

Diplomáciai úton továbbra is egy koalíció kialakításán dolgozunk a béke és a békés megoldás érdekében - mondta Pompeo újságírók előtt, miután megbeszélést folytatott Abu-Dzabiban Mohamed bin Zájid koronaherceggel. Reméli, hogy ezt Irán is így látja.

Korábban Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter totális háborúval fenyegetett arra az esetre, ha az Egyesült Államok vagy Szaúd-Arábia katonai csapást intézne Irán ellen.

Pompeo Abu-Dzabiban ismét kijelentette, hogy Iránt tartja felelősnek a szaúd-arábiai olajlétesítmények ellen múlt szombaton elkövetett támadásokért. "Úgy gondolom, teljesen egyértelmű, és a régióban teljes a konszenzus afelől, hogy tudjuk, ki követte el ezeket a támadásokat. Irán volt. Senkit nem hallottam a térségben, aki ezt egy pillanatra is kétségbe vonta volna" - mondta az amerikai külügyminiszter.

A perzsa állam tagadja, hogy köze lenne az ügyhöz, és arra hivatkozik, hogy a jemeni húszi lázadók "közleményben tudatták, hogy ők voltak". Pompeo nyilatkozatában megerősítette, hogy az Egyesült Államok újabb szankciókat fog kivetni Iránnal szemben.