Sára, Márió
-4 °C
5 °C

A hongkongi kormányzó a kínai hadsereget is behívná a tüntetők ellen

2019.10.08. 10:50

Carrie Lam hongkongi kormányzó arra figyelmeztetett kedden, hogy a kínai hadsereg beavatkozhat, ha a demokratikus reformokat követelő, a várost hónapok óta béklyóban tartó „felkelés” elfajul, de a hongkongi kormány szerinte még mindig táplálja a reményt, hogy a válság magától rendeződik – írta az MTI.

Lam sajtótájékoztatóján felszólította külföldi bírálóit, ismerjék el, hogy a negyedik hónapja tartó, fokozódó erőszakkal kísért tüntetéssorozat már nem „békés mozgalom a demokráciáért”. Hangsúlyozta, hogy a kínai hadsereg beavatkozásának kérelmezését a hongkongi alkotmány lehetővé teszi számára. Nem árulta el azonban, hogy milyen körülmények között folyamodna ehhez.

„Még mindig határozottan úgy érzem, hogy magunknak kell megtalálnunk a megoldást. A központi (pekingi) kormány is azon az állásponton van, hogy

Hongkongnak saját magának kell rendeznie a problémát, de ha a helyzet súlyosbodik, semmilyen eshetőség nem zárható ki"

– mondta Lam sajtótájékoztatóján.

A Kínához tartozó, de nagyfokú önállóságot élvező városban áprilisban kezdődött a tüntetéshullám, a demonstrálók eleinte a Pekingnek nagyobb befolyást lehetővé tévő kiadatási törvény módosítása elleni tiltakoztak, majd a tömeges felvonulások demokratikus reformokat követelő, az erősödő pekingi befolyást elutasító és a kormányzó távozását követelő tiltakozásokká nőtték ki magukat.

A tüntetések gyakran erőszakba torkollottak, a rendőrség kemény fellépéssel igyekezett gátat vetni a tüntetéseknek. A hét és fél milliós nagyváros vezetésének bírálói attól tartanak, hogy a kormányzó rendkívüli intézkedéseket hoz, és kérni fogja a kínai hadsereg beavatkozását.