Antiszemita hátterű lehetett a hallei lövöldözés, amiben ketten meghaltak

2019-10-09T115328Z 94240247 RC1404C0F760 RTRMADP 3 GERMANY-SHOOT
2019.10.09. 13:28 Módosítva: 2019.10.09. 21:12

Fontosabb részletek: 

  • Maszkot, sisakot, katonai ruhát, golyóálló mellényt viselő fegyveres lövöldözött a hallei zsinagóga előtt Németországban.
  • Egy férfit egy kebabosnál lőttek le, egy fiatal lányt a zsinagóga előtt. Két embert lőtt sebekkel szállítottak kórházba.  
  • A támadó be akart jutni a zsinagógába. Rálőtt a zsidó temető ajtajára és gránátokat is dobott rá. A zsinagóga elé saját készítésű robbanószerkezetet helyeztek el.  
  • Ezután lövöldözés volt a Halle közelében fekvő Wiedersdorfban is. Itt a támadó egy taxisra lőttek rá, akinek elvitte az autóját. Egy nő is megsérült. 
  • A menekülő fegyveres ellen hajtóvadászat indult. Autójával karambolozott, ekkor sikerült elfogni.
  • Az ügyészség szerint több bizonyíték van arra, hogy a támadó német szélsőjobbos volt, ezt megerősítette a szövetségi belügyminiszter is. 

Lövöldözés volt szerdán a németországi Halle városában, melyben ketten meghaltak, ketten megsebesültek. Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter szerda este közölte, antiszemita indíttatásra és szélsőjobboldali háttérre utalnak a németországi Halléban szerdán történt lövöldözés körülményei.

A Bild és a német sajtó első hírei arról szóltak, hogy két, sisakot, maszkot, golyóálló mellényt és katonai ruhát viselő férfi kezdett el különböző fegyverekkel lövöldözni a zsinagóga előtt. Ketten meghaltak, két embert lőtt sebekkel szállítottak kórházba. A Bild képein egy utcán fekvő, lefedett holttest látható. Több helyen töltényhüvelyek hevertek az utcán.

A német szövetségi ügyészség karlsruhei szóvivője szerda délután azt mondta: elegendő bizonyítékuk van arra, hogy a támadók kapcsolatban állnak a német szélsőjobboldali körökkel. A német hatóságok később megerősítették, hogy antiszemita és idegenellenes támadás történt.

A német sajtó szerda este már arról számolt be, hogy egy Stephan B. nevű német férfi volt az elkövető, aki sisakjára szerelt kamerával közvetítette a lövöldözést.

Az N-TV-nek egy szemtanú azt mondta: a zsinagógától pár száz méterre lévő kebabosnál állt, amikor meglátta az utcán az fegyverest. A támadó egy gránáthoz hasonló tárgyat dobott feléjük, ami az üzlet ajtaja előtt robbant, de károkat nem okozott (elképzelhető, hogy hanggránátról volt szó). A fegyveres ezután feléjük lőtt, a lövedék az ablaktáblán keresztül egy férfit talált el, aki a helyszínen meghalt. 

A támadó célpontja a zsinagóga lehetett. Idén éppen október 8-9-re esik a zsidó vallás egyik legnagyobb ünnepe, a jom kippur, azaz az engesztelés napja. A Spiegel szerint a fegyveres a zsinagógába is be akart jutni, ahol közel nyolcvanan voltak, de ez a szigorú biztonsági intézkedések miatt nem sikerült. 

Egy szemtanú arról beszélt, hogy egy fegyveres megpróbált bejutni a zsidó temetőbe is. Többször rálőtt puskával és gépkarabéllyal az ajtóra, majd több gránátot is dobott a temető bejáratához. A szemtanú elmondása szerint ekkor halt meg a másik áldozat, egy lány, aki a villamosmegálló felől érkezett ebbe az irányba. A DPA német hírügynökség úgy értesült, hogy a fegyveres saját készítésű robbanószerkezetet is elhelyezett a zsinagóga előtt. 

Az MDR videófelvételt is közölt arról, ahogy egy férfi lövöldözni kezd. 

A támadó menekülés közben tűzpárbajba került a rendőrökkel, és megsebesült. Egy közeli településen ismét lövöldözni kezdett, és elrabolt egy taxit. Végül Hallétól nagyjából 30 kilométerre fogták el, miután nekihajtott egy teherautónak.

A hallei zsidó közösség rabbija a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak azt mondta: a támadásban nem sérült még és nem halt meg a helyi zsidó közösség egyetlen tagja sem. A sérültek és halálos áldozatok járókelők voltak.

Halléban a támadás után mindenkit felszólítottak, hogy maradjon otthon vagy húzódjon biztonságos helyre. Lezárták a vasúti pályaudvart, és minden elérhető rendőri erőt a városba vezényeltek. Később egész Közép-Németországban megerősítették a pályaudvarok és a repülőterek védelmét, fokozottan ellenőrzik a Lengyelország és a Csehország felé vezető határátkelőket. 

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a támadást az európai antiszemitizmus újabb megnyilvánulásának nevezte, amely a zsidó nép legszentebb ünnepén, az engesztelés napján történt. "Izrael népének nevében részvétemet nyilvánítom az áldozatok hozzátartozóinak, és mielőbbi felépülést kívánok a sebesülteknek" – idézi Netanjahut az MTI.

Izrael elnöke, Reuvén Rivlin a Twitteren reagált a történtekre. "Felszólítom Németország és a szabad világ többi vezetőjét is, hogy a jog teljes erejével lépjenek fel az antiszemitizmussal és következményeivel szemben" – írta. Az elnök szerint az  antiszemitizmus nem csak a zsidók problémája, hanem "mindannyiunk megsemmisítésével fenyeget".

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport