Élőben közvetítette a támadást a Halléban lövöldöző férfi

2019.10.09. 20:31 Módosítva: 2019.10.10. 06:18

A dpa német hírügynökség értesülése szerint csak egy férfi lövöldözött szerdán a németországi Halle városában. A sisakot, maszkot, golyóálló mellényt és katonai ruhát viselő támadó különböző fegyverekkel nyitott tüzet a zsinagóga előtt, ketten meghaltak, két embert pedig lőtt sebekkel szállítottak kórházba.

Nem sokkal a támadás után több hírportál is arról írt, hogy a támadó szélsőjobboldali volt és antiszemita nézeteket vallott, erről twittelt Heiko Maas német külügyminiszter is.

A 27 éves férfi a sisakjára erősített kamera segítségével végig filmezte a lövöldözést és élőben közvetítette azt az interneten.  A nagyjából 35 perces felvétel elején az látható, ahogy megérkezik a hallei zsinagógához. Az autója csomagtartójában és az első ülésen komoly fegyverarzenál látható. A videóból kiderül, hogy a férfi valóban robbanóanyagot helyezett el a zsinagóga bejáratához, de a szerkezet nem működött. Ezután kezdett el az ajtóba lövöldözni, miközben a zsinagógában 70-80 ember lehetett bent, de a fegyveres végül nem tudott bejutni az épületbe. A férfi ezután az élő közvetítés közben lúzernek nevezte magát. 

Látható a felvételen az is, ahogy az utcán hátulról hidegvérrel lelő egy arra haladó járókelőt. Ezután visszaül autójába és továbbhajt, majd megáll egy kebabosnál, és ott is lelő egy embert. Rövid időre elhagyja a gyorsbüfét, majd visszatér és ismét többször elsüti fegyverét.  A férfi közben  a zsidókat és a bevándorlókat szidja.

A támadó autóval menekült el, egy Halle közeli településen megtámadott egy taxist, majd annak autójával ment tovább. Később egy útépítésnél egy teherautó útját állta, ekkor tudták őrizetbe venni a rendőrök. A férfit a rendőrök meglőtték, a kórházban meg kellett operálni.

A támadó neve Stephan B. és Szász-Anhalt tartományában élt. A Spiegel információja szerint a támadó korábban nem került a rendőrség látókörébe. A történtek több szempontból emlékeztetnek a  Christchurch városában történt márciusi mészárlásra. Egy szélsőjobboldali netes fórumun megjelent egy manifesztum is, amelyben szerepelnek a hallei támadás tervei. A dokumentumot szakértők vizsgálják. 

Közben Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hivatalának közleménye kiemelte, hogy a lövöldözés az engesztelés napján történt, amely „népük legszentebb napja.”

Az izraeli kormányfő felszólította a német hatóságokat, hogy a jövőben is határozottan„ lépjenek fel az antiszemitizmussal szemben.

A hallei támadást elítélte a német politikai és társadalmi élet számos vezető tagja, köztük Heiko Maas külügyminiszter, aki kiemelte, hogy a zsinagóga elleni támadás valamennyi németet „szíven üt”.

Frissítés: Antiszemita indíttatásra és szélsőjobboldali háttérre utalnak a németországi Halléban szerdán történt lövöldözés körülményei, a cselekményt egy ember követte el, írja az MTI Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter közleményére hivatkozva.

A politikus este kiadott közleményében megerősítette, hogy a merényletet egy 27 éves német férfi követte el, az esetnek két halálos áldozata és két sebesültje van. Mint írta, egy állig felfegyverzett ember megpróbált behatolni a hallei zsinagógába, amelyben nagyjából nyolcvanan tartózkodtak. Így a legfőbb zsidó ünnepnap, a jóm-kipúr az idén „fekete nap” – fogalmazott a politikus, aki a lehető legélesebben elítéli a békés együttélésünk ellen intézett visszataszító támadást”.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport