Gusztáv
-7 °C
-1 °C

Erdoğan: Szétzúzzuk a "terroristák" fejét, ha nem vonulnak vissza

2019.10.19. 20:07

Törökország folytatni fogja a katonai offenzívát abban a percben, ahogy a 120 órás fegyverszünet lejár, és ha a kurd "terroristák" nem vonulnak vissza, Törökország szétzúzza a fejüket - jelentette ki szombaton Recep Tayyip Erdoğan, írja az MTI.

Törökország csütörtökön állapodott meg az Egyesült Államokkal, hogy 120 órára leállítja szíriai offenzíváját, de a kurdoknak a határidő lejártáig ki kell vonulniuk arról a 440 kilométer hosszú, Manbidzstól az iraki határig húzódó, 32 kilométer széles sávból, ahol Ankara biztonsági övezetet akar létrehozni.

Szombaton mindkét fél azzal vádolta egymást, hogy megsértették a tűzszünetet. A Szíriai Demokratikus Erők nevű szervezet képviselői hangsúlyozták, hogy az amerikai alelnöknek és külügyminiszternek, Mike Pence-nek és Mike Pompeónak kellene számon kérnie Ankarán a megállapodás végrehajtását, és humanitárius folyosót kellene létrehozni, hogy a civilek elhagyhassák az ostrom alatt álló területeket.

Az elmúlt egy hétben az érintett övezetben fekvő városok egy része fölött a szíriai kormányerők vették át az ellenőrzést, és velük szövetséges orosz katonák is vannak a területen. Erdoğan október 22-én Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyal Moszkvában a kialakult helyzetről.

Ahogy arról számos cikkben beszámoltunk, a török hadsereg és a Törökország által több tucatnyi szíriai ellenzéki milíciából összekovácsolt "Szíriai Nemzeti Hadsereg" október 9-én indította meg a "Béke Forrása" fedőnevű hadműveletet Északkelet-Szíriában. Az offenzíva deklarált célja az, hogy elhárítsa a Törökország déli határát Ankara szerint fenyegető terrorveszélyt, továbbá egy biztonsági övezetet létrehozva szavatolja a Törökországban tartózkodó 3,6 millió szíriai menekült nagy részének hazatérését.

Az offenzíva valódi célja azonban az, hogy katonailag megtörjék az Iszlám Állam elleni harcához komoly nyugati támogatást kapott YPG-t, és meggyengítsék a marxista-feminista alapon szerveződő helyi autonóm területet. Erdoğan a szíriai menekültek letelepítésével ráadásul éket akar verni a határon átnyúló kurd etnikum törökországi és szíriai részei közé.