16:00, December 05.
Japán 0
Horvátország 0
al-Dzsanúb Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 05.
Brazília 0
Koreai Köztársaság 0

Tűzszünetről állapodott meg Erdoğan és Pence

2019.10.17. 20:00 Módosítva: 2019.10.17. 22:16

Tűzszüneti megállapodást kötött Törökország az Amerikai Egyesület Államokkal, jelentette be Mike Pence amerikai alelnök csütörtökön Ankarában. Az MTI beszámolója szerint Pence arról beszélt, Erdoğan beleegyezett a harcok ötnapos felfüggesztésébe, hogy lehetővé tegye az észak-szíriai kurd csapatok rendezett visszavonását a szíriai-török határról, amelyben az USA fog segédkezni.

A hír legfeljebb első hallásra tűnhet úgy, hogy rendeződik a kurdok helyzete. Valójában arról van szó, hogy

Erdoğan felajánlotta a kurdoknak, hogy maguktól elmenjenek a saját területeikről, ha megteszik, akkor nem lesz összecsapás.

Az ABC azt írja, a 20 mérföldes (32 km) határzónából kell kivonulnia a kurd milicistáknak. Az egyezség része, hogy az USA nem vezet be további szankciókat Törökország ellen, a hétfőn bejelentett gazdasági szankciókat viszont csak akkor hajlandó Trump felfüggeszteni, ha a tűzszünet nem csak átmeneti lesz.

 Az amerikai delegációban Pencen kívül Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, Robert O'Brien, az amerikai elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója, valamint James Jeffrey, az amerikai kormány Szíriáért felelős különmegbízottja volt benne. A tűzszüneti megállapodásról Pence és Erdoğan négyszemközt egyezett meg, a tárgyalás a beszámolók szerint 80 percig tartott.

„Törökországnak pontosan azt sikerült elérnie, amit akart a találkozón” – mondta egy névtelenséget kérő török tisztségviselő a Reuters hírügynökségnek.

Annak ellenére, hogy a kurdok nem menekültek meg, csak időt nyertek, az amerikai diplomácia természetesen óriási sikerként ünnepli a megállapodást. Donald Trump elnök Twitter-üzenetben üdvözölte a bejelentést. Azt írta, „nagyszerű hírek érkeztek Törökországból”. „Köszönöm, Erdoğan! Életek millióit sikerült megmenteni!” – fűzte hozzá az amerikai elnök.

Erdogan a Pence vezette amerikai küldöttséggel tárgyalt. Trump abban a reményben küldte Ankarába az amerikai alelnököt, hogy sikerül tűzszünetet kieszközölnie a török és kurd erők között Északkelet-Szíriában.

Korábban levélben próbálta meg Trump lebeszélni Erdoğant a szíriai kurd fegyveresek elleni offenzíváról. 

AZ ANKARAI VEZETÉS VISZONT HIÁNYOLTA A LEVÉLBŐL A DIPLOMÁCIA UDVARIAS NYELVEZETÉT, ÉS ÚGY VÉLTÉK, AZ LESZ A LEGVILÁGOSABB VÁLASZ, HA MÉG AZNAP MEGINDÍTJÁK AZ ÉSZAKKELET-SZÍRIAI HADMŰVELETET.

A Béke Forrása fedőnevű török katonai offenzíva nem sokkal később, október 9-én török idő szerint délután 16 órakor meg is indult Északkelet-Szíriában, melynek határsávját a török hadsereg, illetve a vele szövetséges szíriai turkomán és arab milíciák próbálják elfoglalni a kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erőktől. Hírügynökségek erős tüzérségi tűzről számolnak be a front Rász-el-Ain és Tell-Abjad (Kobani) közti fő szakaszán.

A kurdok a saját túlélésük érdekében már felfüggesztették az Iszlám Állam maradványai elleni harcot.

A kritikusokat elhallgattatják

Törökország közben brutális agresszióval nyomja el az offenzíva kritikusait, az egyik törökországi kurd párt női vezetőjét kirángatták az autójából és agyonlőtték, tucatnyi embert zártak börtönbe, amiért kiállt a kurdok mellett, polgármestereket is letartóztattak.

Magyar szála is van a kurd helyzetnek, ugyanis Magyarország volt az egyetlen uniós tagállam, ami először megvétózta, hogy az EU kiadjon egy Törökországot elítélő nyilatkozatot. Szombat délután Magyarországon élő kurdokkal szerveződik menet a török offenzíva ellen Budapesten. Erdoğan november 7-én érkezik a magyar fővárosba, baloldali csoportok már erre az alkalomra is bejelentettek egy tüntetést.  • Tippek
  • Hírek