Orbán
7 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Brexit: Boris Johnson már három levelet írt, egyet a halasztásról, kettőt az ellenkezőjéről

2019.10.20. 11:33

Boris Johnson, Nagy-Britannia miniszterelnöke a szombati rendkívüli ülés után törvény meghatározta kényszerből elküldütt egy, a brexit elhalasztását kérelmező levelet az Európai Tanács elnökének, Donald Tusknak, de ezt alá sem írta. Küldött mellé egy másik levelet, amelyben arról győzködte Tuskot, hogy jobb lenne mégis minél hamarabb kilépni. Azóta már a harmadik levélnél tart; a legutóbbit a brit tory parlamenti képviselőknek írta, és ez is arról szól, hogy "a nép" ki akar lépni az EU-ból, így mindennek ellenére ezt kellene tenni.

Ahogy arról szombaton beszámoltunk, Boris Johnson szavazásra akarta bocsátani a brit alsóházban az EU-val kötött brexitmegállapodását, végül azonban egy olyan pártokon átívelő indítványt szavaztak meg a képviselők, amit Johnson el akart kerülni, és amely biztosítaná, hogy a kilépési megállapodás gyakorlati megvalósításához szükséges törvények is átmenjenek a parlamenten, és ne lehessen ezek akadályozásával rendezetlen brexit. Az indítvány elfogadása lényegében kötelezte Johnsont, hogy a törvénynek megfelelően kérje az október 31-i határidő halasztását 2020. január 31-ig az EU-tól.

Ez volt az első, Donald Tusknak, az Európai Tanács elnökének küldött levél: ez nem tartalmazott mást a Kedves Elnök úr megszólítás után, mint egy merőben jogi szöveget, amely ismertette, mely törvényekre hivatkozva kéri a miniszterelnök az EU-tól Nagy-Britannia EU-ból való kilépése dátumának módosítását október 31-ről 2020. január 31-ig. A levél végén feladóként mindössze annyi szerepel, "Az Egyesült Királyság, Nagy-Britannia és Észak-Írország miniszterelnöke", de a dokumentum sem Johnsont nem nevezte meg, sem nem tartalmazta Johnson aláírását.

A szignó nélküli levél
A szignó nélküli levél
Fotó: Downing Street 10

Ez után a levél után küldött Johnson még egy dokumentumot, szintén Donald Tusknak, de ezt már szignálta is. A "Kedves Donald" kezdetű levél elején emlékezteti Tuskot arra a "történelmi jelentőségű mérföldkőre", amikor megegyeztek az ország október 31-i kilépéséről, és megköszöni, hogy ezt lehetővé tették. Azt írja, a késlekedésnek rossz hatása van "a brit emberekre", és biztosítja Tuskot, hogy a kilépés új, de nagyon baráti alapokra helyezi majd Nagy-Britannia és az EU kapcsolatát, így a megállapodás mindkét fél számára nagyszerű.

Majd hozzáteszi: a brit parlament "sajnos elmulasztotta a lehetőséget" a megállapodás jóváhagyására, ezért muszáj volt elküldenie a már említett, másik levelet, ő ennek ellenére továbbra is hisz abban, hogy Nagy-Britannia le tudná zárni a kilépéshez szükséges folyamatot október 31-éig. Végül azt írja: a saját álláspontja mindenképpen az, hogy a további halasztás "káros hatással lenne mind az Egyesült Királyságra, mind európai partnereire, mind pedig a köztük fennálló kapcsolatra", ezért ő "szenvedélyesen elkötelezett" amellett, hogy a folyamat mielőbb lezáruljon.

Johnson a levelet elküldte az Európai Bizottság elnökének és az Európai Parlament elnökének, Jean-Claude Junckernek és David Sassolinak is.

Johnson a harmadik levelet brit parlament minden tory képviselőjének elküldte, "Kedves Kolléga" megszólítással, szignálva. Ebben azt írja, már korábban "egyértelművé tette, hogy nem akar több késlekedést", ahogy ezt tették az "európai vezetők" is, ezért "hatalmas sajnálatra" ad okot számára, hogy a parlament mégis "még több késlekedés" mellett szavazott.

Leszögezi: "A nép azt akarja, hogy meglegyen a brexit, és továbbléphessünk", és mind az országnak, mind az EU-nak az október 31-i kilépés lenne a legjobb, ezért a kormány a jövő hét során előterjeszt egy új törvényt, amely révén az ország október 31-én kiléphet az EU-ból. Ő mindenesetre továbbra is mindent megtesz, hogy ez megtörténhessen, és számít kollégái támogatására is. Erről kedden várható újabb szavazás.

"Kedves kolléga"
"Kedves kolléga"
Fotó: Downing Street 10

A szombati ülés alatt egyébként a parlament épületénél és Londonban több tízezren tüntettek egy új népszavazást követelve. Johnson két, az ET-nek küldött, egymással szöges ellentétben álló tartalmú levele miatt a brit ellenzék háborog, és elképzelhető, hogy bírósági útra terelik a dolgot, hogy ott derüljön ki, ebben a formában betartotta-e egyáltalán a törvényt a miniszterelnök.

Vasárnap a kormánytagok közül Michael Gove is megerősítette, hogy az október 31-i dátumot tartja megfelelőnek a kilépésre. A másik oldalról pedig bármilyen hosszabbítási kérelmet az EU-tagországoknak egységesen kell jóváhagyniuk. Donald Tusk ennek érdekében konzultál a vezetőkkel a következő lépésekről.