Judit, Xénia
18 °C
35 °C

Ezrek menekülnek a tomboló kaliforniai erdőtűz elől

K  AP20191024209
2019.10.24. 23:10 Módosítva: 2019.10.24. 23:17

Közel 180 ezer ember maradt áram nélkül az észak-kaliforniai Sonoma megyében, Jimtown település közelében pusztító erdőtűz következtében. A tűz az erős, nagyjából 110 km/órás szél miatt gyorsan halad az állam déli irányába. A tűz jelenleg 120 kilométerre van San Franciscótól.  

Geyserville városka valamennyi lakójának elrendelték, hogy hagyja el otthonát, a 900 lelkes település várhatóan porig ég majd. Hasonlóan ingatlanjaik kiürítésére szólították fel a közeli Healdsburg városban élőket – írta az MTI.

A tűz következtében nagyjából 308 ezer ember maradhat áram nélkül, ha további leállításokat kell eszközölni. A Pacific Gas & Electric 178 ezer embert érintő leállítása mellett kilátásba helyezte több megye áramtalanítását a Southern California Edison vállalat is. 

A Pacific Gas&Electric áramszolgáltató vállalat már korábban leállította az áramszolgáltatást 15 kaliforniai megyében. Az indok: a száraz hőségben könnyen szikrát vethet egy transzformátorállomás. A PG&E azonban nemcsak a déli tagállam északi vidékein, hanem Los Angelesben és környékén is felfüggesztette a szolgáltatást. Helyi idő szerint csütörtök este több mint 300 ezer fogyasztónál zárták el - elővigyázatosságból - az áramot. Négy héten belül egyébként ez a negyedik alkalom, hogy a cég felfüggesztette a szolgáltatást. Október elején például több mint 700 ezer fogyasztónál kapcsolták le - előzetes bejelentés után - az áramot.

Elemzők emlékeztetnek rá, hogy a 2017-es nagy tűzvészek után a PG&E ellen perek egész sora indult, mert a karbantartás hiánya miatt berendezéseinek komoly szerepük volt a tüzek fellobbanásában. A több milliárd dolláros kárigények miatt a vállalat csődeljárást kért, de mivel Észak-Kaliforniában monopolhelyzetben van, változatlanul működik. A cég az újabb kártérítési perek elkerülése végett ahhoz a stratégiához folyamodott, hogy magas hőmérséklet és erős szél előrejelzésekor előzetes bejelentés után felfüggeszti a szolgáltatást.

Az LA Times szerint 10 tűzoltórepülő és helikopter próbálja az egyelőre ismeretlen eredetű tüzet megfékezni. 

Október elején már volt rá példa, hogy A Pacific Gas and Electric nevű közműszolgáltató legalább néhány napra megszüntette az áramszolgáltatást a San Francisco-öböl jelentős részén, hogy megakadályozza az erdőtüzek további terjedését. Akkor az intézkedés mintegy 800 ezer áramfogyasztót, köztük háztartásokat és cégeket egyaránt érintett.

(BBC)