Nőellenességgel vádolja egykori pártját a videóbotrányos osztrák politikus

2019.10.24. 18:54

Nőellenességgel vádolta a jobboldali Osztrák Szabadságpártot (FPÖ) Heinz-Christian Strache szabadságpárti volt alkancellár csütörtökön, feleségének, Philippa Strachénak a pártból történt kizárása miatt.

„Hogy mit tart az új pártvezetés a nők szerepéről a politikában, azt a mostani (szabadságpárti) frakción lehet lemérni" – írta Facebook-oldalán Heinz-Christian Strache.

Utalt arra, hogy a legkevesebb nő az osztrák parlament frakciói közül az FPÖ csoportjában van 16,7 százalékos aránnyal. Strache szerint a pártban egyes férfi politikusoknak különösen az erős személyiséggel rendelkező nőkkel vannak problémáik. Szerinte a feleségét hamis ürügyekkel zárták ki az FPÖ-ből. Mint írta, Philippa egyedüli vétsége, hogy hű feleség és önmagához is hű maradt.

Strache Norbert Hofer pártelnökhöz és Herbert Kickl frakcióvezetőhöz intézve szavait kijelentette: Ha - bármely megfontolásból is - továbbra is az összetűzést keresitek velem, azt ne a feleségem terhére tegyétek, aki egy fiatal idealista nő és anya"

Philippa Strache október 22-én jelentette be, hogy átveszi parlamenti mandátumát, amelyet az FPÖ bécsi listájának harmadik helyén szerzett. A szabadságpártiak azonban nem akarták felvenni frakciójukba, ezért a jövőben független képviselő lesz.

Október 23-án Norbert Hofer, az FPÖ elnöke a pártot károsító magatartása miatt Philippa Strache kizárásáról határozott.

Az FPÖ így 31 helyett már csak 30 képviselővel fog rendelkezni a 183 tagú Nemzeti Tanácsban (Nationalrat).

Férje, Heinz-Christian Strache párttagságát október 1-jén függesztette fel az FPÖ.

Heinz-Christian Strache - 14 éves elnökség után - májusban volt kénytelen lemondani az FPÖ elnöki tisztségéről, miután nyilvánosságra került az Ibiza-videó néven ismertté vált titokban, megrendezett körülmények között készített felvétel, amelyen Strache és Johann Gudenus, a párt akkori frakcióvezetője egy - magát egy orosz oligarcha unokahúgának kiadó - nővel tárgyalt. Strache a nőnek párt- és médiatámogatásért cserébe zsíros állami megbízásokat ígért. A botrány nyomán felbomlott az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az FPÖ kormánykoalíciója, és előrehozott választást tartottak, amelyen a néppárt magabiztos győzelmet aratott.

Az Osztrák Szabadságpárt harmadik helyen végzett a voksoláson, de jelentősen, csaknem 10 százalékponttal gyengült a 2017-es választásokhoz képest.  • Hírek
  • Támogatások