Miklós
5 °C
12 °C

34 milliárd dollárért vásárol a világ egyik legrosszabb vadászgépéből a Pentagon

2019.10.30. 08:15

 A világ egyik legdrágább és legrosszabb vadászgépéből vásárol be az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon: 34 milliárd dollárért, azaz több mint 10 ezer milliárd forintért vesznek F-35 típusú gépeket a Lockeed Martintól, írja az MTI. A megállapodás kedden jött létre, ennek értelmében összesen 478 darab vadászgépre adtak le megrendelést a marylandi székhelyű óriásvállalatnak. A tárgyalások hosszú ideje folytak, de a felek csak most tudtak megállapodni az árban. Ellen Lord, a Pentagon beszerzésekért felelős vezető tisztségviselője hangsúlyozta, hogy ezek az F-35-ösök képezik majd az Egyesült Államok ötödik generációs vadászrepülőgépekből álló flottájának gerincét. 

Az ötödik generációs vadászrepülőket az ezredfordulón állították hadrendbe az amerikai légierőnél. A gépeket kiváló manőverező képesség és gyenge észlelhetőség jellemzi. Fegyverzetük egy részét – éppen az észlelhetőség csökkentése miatt – beépített fegyvertérben hordozzák. Az F-35-ös vadászgépeket 2015-ben állították szolgálatba. Szakértők szerint a 21. század első felében ez lesz az Egyesült Államok (és szövetségesei) számára  a legfontosabb harcirepülőgép-típus.

A technológia védelmében Washington a nyár elején kizárta az F-35-os programból Ankarát, mivel Törökország az amerikai kifogások ellenére is orosz légvédelmi rendszert vásárolt. Ellen Lord kedd este újságíróknak nyilatkozva leszögezte: ez ügyben az amerikai álláspontban nincs változás. Hozzátette: a Pentagon arra számít, hogy az Ankara által vásárolt orosz Sz-400-as rendszert az év végéig hadrendbe állítják.

A Lockheed Martin által gyártott F-35-ös vadászgép jelenleg az Egyesült Államok egyik legfontosabb exportcikke. Május végén jelentette be Donald Trump, hogy Japán 105 ilyen gépet vásárolt az USA-tól, Belgium tavaly közölte, hogy átnyergel erre a típusra, a Pentagon pedig még Szingapúrral, Romániával, Görögországgal, Spanyolországgal és Lengyelországgal is számol potenciális vásárolóként. 

2019 júniusában felmerült, hogy a magyar kormány a Gripenek helyett F-35 típusú vadászgépeket venne. A becslések szerint egy F-35-ös 100 millió dollárba, vagyis 28-29 milliárd forintba kerül. Ha a 12 svéd Gripen helyett ugyanennyi F-35-öst vennénk, az közel 350 milliárd forintba kerülne. A National Interest egyébként korábban arról írt, hogy az elképesztően drága, ár-érték arányban csapnivaló F-35 minden idők öt legrosszabb vadászgépének egyike. A vadászgép fejlesztésének körülményeiről itt írtunk részletesebben.