A világ legdrágább és egyik legrosszabb vadászgépét veheti a kormány

GettyImages-801095384
2019.06.06. 10:44 Módosítva: 2019.06.06. 14:08

Amerikai lopakodók érkezhetnek címmel jelent meg egy cikk a kormány nem hivatalos közlönyének számító Magyar Nemzetben. Az írás több szempontból is figyelemre méltó. 

Egyrészt a lap nem saját, kormányközeli forrásokra hivatkozik, hanem azt írják, hogy "újra megjelentek olyan cikkek a nyugati sajtóban, hogy amerikai F–35A vadászbombázókkal válthatja le hazánk 2026-ot követően a meglévő JAS–39 Gripeneket". A nyugati sajtóban elég sok dolog megjelenik Magyarországról, de ha a Magyar Nemzet valamit szemlézésre érdemesnek tart a fideszes olvasóközönségnek, akkor nem kizárt, hogy valóban körvonalazódóban van egy ilyen üzlet. 

Egy gyors keresés után látszik, hogy a nyugati sajtó egyedül a National Interest nevű, külpolitikai szaklapot jelenti ahol múlt héten jelent meg egy cikk a témában, de ők sem saját információt közöltek, hanem a Direkt36 május 11-én megjelent értesülésére hivatkoztak. 

Vagyis a Magyar Nemzet közel egy hónappal a Direkt36 cikke után egy áttéten keresztül meglebegtette, hogy a világ legdrágább vadászrepülőire cserélheti le a kormány a Gripeneket, amelyeknek 2026-ban lejár a lízingszerződésük, és akkor saját tulajdonba kerülhetnének.

A Direk36-nak azt nyilatkozta egy magas rangú kormánytisztviselő, hogy "a svédek maguk alatt vágták a fát a sok magyarellenes kirohanásukkal. Elképzelhető, hogy esetleg F-35-ösöket veszünk helyette". A Magyar Nemzet ehhez hozzátette - ki tudja mire alapozva -, hogy 

Magyarország kihátrálása a Gripen-programból komoly presztízs- és nem elhanyagolható anyagi veszteséget jelentene Svédországnak.

A lap azt nem fejtette ki, hogy mekkora megrázkódtatás lenne a svédek büdzséjének, ha a magyar kormány végül nem venne meg tőlük 12 darab húszéves, negyedik generációs vadászgépet, mint ahogy az sem tették hozzá a Direk36 vonatkozó cikkéből, hogy egy magyar védelempolitikai szakértő szerint "az adófizetők szempontjából tragikus döntés lenne". A forrás hozzátette: "ez tipikusan a lepukkant panelház előtt álló 6-os BMW esete" - utalt arra, hogy az F-35A gépek túlságosan fejlettek a Honvédség igényeihez. 

A Lockheed Martin által gyártott F-35-ös vadászgép jelenleg az Egyesült Államok egyik legfontosabb exportcikke. Május végén jelentette be Donald Trump, hogy Japán 105 ilyen gépet vásárolt az USA-tól, Belgium tavaly közölte, hogy átnyergel erre a típusra, a Pentagon pedig még Szingapúrral, Romániával, Görögországgal, Spanyolországgal és Lengyelországgal is számol potenciális vásárolóként. 

A becslések szerint egy F-35-ös 100 millió dollárba, vagyis 28-29 milliárd forintba kerül. Ha a 12 svéd Gripen helyett ugyanennyi F-35-öst vennék, az közel 350 milliárd forintba kerülne. A National Interest egyébként korábban arról írt, hogy az elképesztően drága, ár-érték arányban csapnivaló F-35 minden idők öt legrosszabb vadászgépének egyike. A vadászgép fejlesztésének körülményeiről itt írtunk részletesebben. 

(Borítókép: F35-A repülőgép egy párizsi légishow-n - fotó:  Yuriko Nakao / Getty Images)