Lemészároltak egy családot, köztük két csecsemőt Mexikóban

2019.11.05. 08:25 Módosítva: 2019.11.05. 23:07

Egy család legalább öt tagját, köztük két csecsemőt mészároltak le fegyveres támadók hétfőn Észak-Mexikóban, a helyi média szerint az áldozatok feltehetően mind amerikai állampolgárok voltak, írja az MTI.

Frissítés 10:40-kor: A The New York Times úgy tudja, hogy legalább 9 embert öltek meg, 3 nőt és 6 gyereket. A család három járműben utazott, amikor a fegyveresek megtámadták őket fényes nappal. Néhány gyerek ugyanakkor megmenekült, őket kórházba szállították.

A LeBaron család egy szakadár mormon közösséghez tartozott, és évtizedekkel ezelőtt telepedett le Észak-Mexikóban. Egyikük rokona úgy nyilatkozott, nem tudják, mi volt a támadás motivációja, a család nem kapott korábban fenyegetéseket. A támadók szabályosan lemészárolták az áldozatokat, feltartott kezű nőt lőttek le, és gyerekülésbe kötött csecsemőkkel együtt gyújtottak fel egy kocsit.

Az Egyesült Államokkal határos két mexikói szövetségi állam, Chihuahua és Sonora közös, szűkszavú közleményben arról tájékoztatott, hogy megkezdődött a nyomozás. Szövetségi és helyi biztonsági erőkből álló erősítést küldtek a két tagállam határtérségébe, ahol a bűntény történt. Az amerikai sajtó értesülései szerint az áldozatok Sonorából Chihuahua felé utaztak, amikor rájuk lőttek. Többen a fellobbant lángokban lelték halálukat, ám csodával határos módon hét gyerek megmenekült, egyiküket - egy hét hónapos kislányt - teljes épségben találták. Őket az Egyesült Államokba, egy arizonai kórházba szállították.

Donald Trump egy sor Twitter-bejegyzésben reagált a történtekre. Az egyik üzenetben leszögezte: "ha Mexikónak szüksége van rá, vagy kéri a segítséget e szörnyek legyőzéséhez, az Egyesült Államok készen áll rá". Majd azt írta: "Itt az ideje, hogy Mexikó, az Egyesült Államok segítségével háborút hirdessen a drogkartellek ellen, és eltörölje őket a Föld színéről. Csak az önök nagyszerű új elnökének hívására várunk". Trump érvelése szerint e bűnszervezetek elleni harchoz "néha szükség van hadseregre". Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök válaszul jelezte: arra készül, hogy megvitassa Donald Trumppal a kábítószer-kereskedő bandák elleni összefogást és közös küzdelmet. A két vezető később telefonon is egyeztetett, és Trump felajánlotta Washington segítségét a gyilkosságok elkövetőinek kézre kerítésében.

Keddi sajtóértekezletén Alfonso Durazo mexikói belbiztonsági miniszter azt mondta: a nyomozás azt is vizsgálja, vajon az áldozatokat nem tévedésből mészárolták-e le, mert - mint fogalmazott - "a térségben egymással harcoló bűnbandák összetéveszthették őket más valakikkel". Marcelo Ebrard mexikói külügyminiszter bejelentette: állandó kapcsolatban áll Christopher Landauval, az Egyesül Államok Mexikóban akkreditált nagykövetével, aki a Twitteren folyamatosan tájékoztat a fejleményekről.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport