Szilárda
2 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Terrorizmus váddal ítéltek el hat krími tatárt Oroszországban

2019.11.12. 15:44

Terrorizmus és a hatalom fegyveres megragadásának előkészítése címén hat krími tatár férfit ítélt 7 és 19 év közötti szabadságvesztésre az orosz déli katonai körzet bírósága kedden Rosztov-na-Donuban, írja az MTI.

Az ítélet szerint a hat férfi az Oroszország által Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím-félszigeten létrehozta a Hizb ut-Tahrír al-Iszlami radikális iszlamista szervezet egy sejtjét. 2016-ban vették őket őrizetbe, de tagadták, hogy közük lett volna a szervezethez. 

A vád eredetileg 13-tól 20 és fél évig terjedő fegyházbüntetés kiszabását kérte. A védelem fellebbezett, és azt is mondta, szükség esetén az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul.

Az önmagát erőszakmentesnek valló, az egykori Szovjetunió területén aktív és a muszlim teokratikus állam megteremtésére törekvő Hizb ut-Tahrírt Oroszországban hivatalosan terrorszervezetté nyilvánították.

Kapcsolódó

Krími tatárok: A fenevadat kiengedték a ketrecéből

A krími tatár falu olyan, mintha a Trónok harca egy jelenetében jártunk volna. Egyik vezetőjük tanácsot adott a magyaroknak, hogyan kerülhetjük el az orosz nyomulást. Ha a Krímért küzdesz, magadért küzdesz, mondták.