Vanda, Paula
-2 °C
0 °C
Index - In English In English Eng

Olaszországban a világon elsőként műanyagmentes síterepet alakítanak ki

2019.11.14. 19:55

A világ első műanyagmentes síterepét alakítják ki az észak-olaszországi Pejo-völgyben, Trentino megyében, miután egy kutatás kimutatta, hogy az alpesi gleccserek ugyanannyira szennyezettek apró műanyagrészecskékkel, mint az európai tengerek, írja az MTI.

A műanyagmentesítési projektet a Sole-völgy turisztikai fejlesztéséért felelős ügynökség jelentette be csütörtökön. Első lépésként száműzik a Pejo3000 nevű síterep menedékházaiból, szállodáiból és vendéglőiből az egyszer használatos műanyageszközöket, de megválnak a tartósabban használt műanyag edényektől is. Még a kis majonézes vagy ketchupos tasakokat is eltüntetik, amelyeket ezrével szórnak szét a turisták.

A dél-tiroli síterepek működtetőit azután döntötték a műanyagmentesítés mellett, hogy milánói egyetemek közelmúltban közzétett tanulmány kimutatta: a Stilfser Joch (olaszul Stelvio) Nemzeti Parkban lévő Forni gleccser jege kilogrammonként 74 mikroműanyagot tartalmaz, vagyis a 11 négyzetkilométeres, Olaszország egyik legnagyobb és leglátogatottabb gleccserét összesen 131-162 millió műanyagrészecske szennyezheti.

A 1400 és 3000 méter magasságban fekvő síterep gazdái a későbbiekben a turistákat is arra akarják ösztönözni, hogy lehetőleg ne vigyenek magukkal az Alpokba műanyag tárgyakat, főleg eldobhatókat.