Koronavírus adatok

2021. dec. 06.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-4 °C
3 °C

Állóháború alakult ki a rendőrség és a tüntetők között Hongkongban

K  AP20191118081
2019.11.18. 05:14

Patthelyzet alakult ki a rendőrök és a velük szemben felsorakozott, több száz tüntető között a Hongkongi Műszaki Egyetemnél, ahol több mint egy napja tartanak a minden eddiginél súlyosabb összecsapások.

A legfrissebb információk szerint a rendőrség megkezdte a tüntetők kiszorítását az egyetem területéről, ehhez vízágyút is bevetett, rengeteg a sérült.

Helyi idő szerint hétfőn éjfél körül továbbra is tartott a rohamrendőrök és a tüntetők közötti összecsapássorozat, ahogyan állt a műegyetemet körülzáró rendőri ostromgyűrű is. Késő este  a bennragadt tüntetők egy csoportja úgy próbált menekülni, hogy az egyetem épületébe torkolló felüljáróról köteleken ereszkedtek le az útra, ahol motorosok várták őket és elhajtottak velük.

Sajtóinformációk szerint körülbelül 50 fiatal tiltakozó tudott így elmenekülni, mire a rendőrség odaért és könnygázzal visszazavarta az épületbe az ott gyakorlatilag fogvatartott tüntetőket.

A tiltakozók egy része ugyanis még vasárnap a rendőrségi felszólítás ellenére az egyetem kampuszán maradt, és a hatóságok távol tartására tüzet gyújtottak a bejáratnál. A rendőrök hétfőn hajnalban benyomultak az egyetem területére, és néhány demonstrálót őrizetbe vettek. Más bennrekedtek azonban az interneten küldött segítségkérésben arról panaszkodnak, hogy a rendőri agresszió miatt nem jutnak ki az egyetem területéről.

A rendőrség hétfőn bejelentette, hogy éles lőszer bevetését fontolgatja, miután egy rendőrt nyílvessző sebesített meg a lábán. Valójában fotók és videófelvételek tucatjai árulkodnak éles fegyverek korábbi, napokkal, hetekkel ezelőtti bevetéséről.

A kiszorítás mostani, egyetemi folyamatában is az előuralkodott agresszió képei voltak felfedezhetőek:

Néhány órával később a tüntetők megkísérelték tömegesen elhagyni a kampuszt, mire a rendőrök könnygázzal szorították vissza őket, így végül csak néhány embernek sikerült elmenekülnie, míg a többség visszavonulásra kényszerült.

A Hongkongi Műszaki Egyetem az egyik legrégebbi és legnívósabb felsőoktatási intézmény Hongkongban. 

A BBC néhány órával korábbi felvételén jól látszik, milyen csata zajlik a rendőrök és a diákok között. A BBC-nek egy tüntető azt mondta, hogy nagyjából 300-500 demonstráló lehet az egyetemen. 

Az elmúlt napokban a rendőrök legalább 4491 embert őrizetbe vettek, ebből 3385 férfi és 1096 nő. Az őrizetbe vett emberek között van 11 és 83 éves is. Csak az elmúlt hétvégén 145 embert vettek őrizetbe, a legfiatalabb közülük 13, a legidősebb 54 éves. 

Vasárnap este a rendőrség mindenkit arra szólított fel, hogy hagyják el az egyetem területét, ellenkező esetben ugyanis "zavargásban vesznek részt". Bejelentették továbbá: éles lőszert fognak használni abban az esetben, ha a tiltakozók ismét a rendőrökre támadnak.

Azokat, akik a felszólítás UTÁN elhagyták a kampuszt, a helyszínen őrizetbe vették.

A kórházi hatóságok közleménye szerint vasárnap reggel és hétfő reggel között összesen 38 embert láttak el a megmozdulásokban szerzett sebesülések miatt, közülük öt ember állapota súlyos.

Vu Csien, a kínai védelmi minisztérium szóvivője hétfőn Bangkokban úgy nyilatkozott: az erőszak megfékezése és a rend helyreállítása a legsürgetőbb feladatok Hongkong számára. A szóvivő elmondta: a kínai hadsereg hongkongi helyőrsége képes a nemzetbiztonság, a fejlődési érdekek, illetve Hongkong hosszú távú virágzásának és stabilitásának megóvására. Szerinte a város lakossága örömmel fogadta, hogy szombaton a kínai katonák segítettek eltakarítani a tüntetők által felállított úttorlaszokat és a törmelékeket.Youtube videó placeholder

Az oktatási hivatal keddre is tanítási szünetet hirdetett, de kilátásba helyezte, hogy az általános és középiskolák akár már szerdán újra kinyithatnak, az óvodák azonban a hétvégéig szüneteltetik a működésüket.

A hongkongi legfelsőbb bíróság mindeközben hétfőn alkotmányellenesnek minősítette a demonstrációkon a maszkok viselését tiltó, október 5-én hatályba lépett törvényt.

A törvény ellen 25 demokratapárti törvényhozó nyújtott be felülvizsgálati kérvényt. A bírák szerint a rendelkezés indokoltatlanul és túlzott mértékben korlátozza az alapjogokat, ezért nem egyeztethető össze a különleges közigazgatású terület alaptörvényével.

Magyar idő szerint hétfő délelőtt a hongkongi kormányzat képviselője, Patrick Nip azt is bejelentette, hogy a hétvégi tüntetések következtében „csökkent az esélye” annak, hogy megtartsák az eredetileg november 24-re, vasárnapra időzített helyhatósági választásokat. A sajtónak nyilatkozó kormánytisztviselő szerint elkötelezettek a kerületi önkormányzatok megválasztásának lebonyolítása mellett, ezért a forduló lemondását csak akkor lépik meg, ha „abszolút szükséges”.

A Kínához tartozó, de különleges közigazgatási státusszal rendelkező Hongkongban  öt hónapja kezdődtek  tömegtüntetések, mert a helyi kormányzat módosítani akarta a kiadatási törvényt, és félő volt, hogy hongkongiakat adhatnak ki Kínának. A javaslatot azóta visszavonták, de a tiltakozások nem hagytak alább. A tüntetők a rendőri erőszak kivizsgálását és a hongkongi vezetés távozását követelik.

Mivel a CEU-nak meg kellett védenie akadémiai szabadságát és autonómiáját, kötelessége megszólalni minden olyan esetben amikor más egyetemek kerülnek veszélybe. Hong Kong egyetemi kampuszai olyan erőszakos cselekmények színterévé váltak, amelyek veszélyeztetik a diákokat, az oktatókat, az egyetemi munkavállalókat, és a kampuszok azon alapvető feladatát, hogy biztonságos teret biztosítsanak a párbeszéd és a tudományos eszmecsere számára. A világ számos tudományos intézményéhez csatlakozva szeretnénk kifejezni mély aggodalmunkat a fejlemények miatt

– közölte a Közép-európai Egyetem (CEU).