Adél
-1 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Trump talán mégis megjelenik a képviselőházi meghallgatásokon

2019.11.18. 17:57

Komolyan fontolgatja, hogy tanúvallomást tegyen az Ukrajna körüli vitában zajló képviselőházi meghallgatásokon, jelentette be Donald Trump amerikai elnök az egyik hétfői Twitter-bejegyzésében.

A Donald Trump amerikai elnök alkotmányos elmozdítását lehetővé tévő folyamat (impeachment) előkészítő szakaszát jelentő meghallgatások a nyilvánosság előtt november 13-án kezdődtek az amerikai képviselőházban. Hétfői bejegyzésében az elnök úgy fogalmazott:

még ha semmi rosszat nem is tettem és nem szeretnék hitelt adni ennek a csaló folyamatnak, az ötlet tetszik és komolyan gondolkodom rajta.

Hozzáfűzte, ezt azért tenné, hogy a kongresszus ismét a törvényhozói munkára koncentrálhasson.

A demokrata törvényhozók ugyan formálisan nem kérték az elnököt tanúvallomásra, de Nancy Pelosi házelnök vasárnap az egyik televíziós interjújában röviden utalt erre, mondván Trumpnak minden lehetősége megvan rá, hogy felvázolja az ügyet, akár a képviselők előtt is. Trump e megjegyzésre utalt a Twitteren.

Donald Trump egyébként hétfőn - szintén a Twitteren - erőteljesen bírálta, "bolond, semmittevő házelnöknek" nevezte Nancy Pelosit, akit szerinte a radikális baloldal ejtett foglyul. Az elnök ismét "hazug boszorkányüldözésnek" minősítette a meghallgatásokat.

Nem reagált viszont Chuck Schumer, a szenátus demokrata párti frakciójának vezetője megjegyzésére, aki szintén vasárnap újságíróknak azt mondta: ha Trump nem ért egyet a meghallgatásokkal, nem tetszik neki, amit hall, akkor ne a Twitteren reagáljon, hanem jelenjen meg a bizottságok előtt és tegyen eskü alatti vallomást.

A demokrata többségű képviselőház három bizottsága - a hírszerzési, az igazságügyi és az ellenőrzési - együttesen tart meghallgatásokat az elnök júliusban, Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel folytatott telefonbeszélgetése miatt. Trump ugyanis e beszélgetésben felvetette, hogy az ukrán elnök kivizsgáltathatná Joe Biden volt alelnök és a demokraták jelenlegi elnökjelölt-aspiráns és a fia, Hunter Biden ukrajnai üzleti ügyeit.

Az MTI emlékeztet, a beszélgetésről egy névtelen kiszivárogtató juttatott el információkat, mint kiderült, először demokrata törvényhozókhoz, majd a nyilvánossághoz. A demokrata törvényhozókazt vizsgálják, Trump visszaélt-e elnöki hatalmával és nyomást gyakorolt-e Zelenszkijre a választási kampányban várható politikai vetélytársa elleni vizsgálatot sürgetve.

Míg az első meghallgatások zárt ajtók mögött zajlottak, néhány nap óta nyilvánosak, és a nagy televíziós csatornák élőben közvetítik ezeket. A héten kedden folytatódnak, mégpedig Jennifer Williams, Mike Pence amerikai alelnök egyik tanácsadójának meghallgatásával.

  Ebben a cikkünkben  foglaltuk össze, mit kell tudni az impeachment eljárásokról: