130-nál is több katona ellen adtak ki elfogatóparancsot Törökországban

2019.11.22. 10:51

Több mint 130 ember ellen adtak ki elfogatóparancsot gülenizmus gyanújával pénteken Törökországban. Az ankarai és a bursai főügyészség 138 embert, köztük a légierő 92, időközben leszerelt katonája ellen azzal vádolja, hogy kapcsolatban álltak a 2016. július 15-i törökországi puccskísérletért felelőssé tett gülenista hálózattal – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

Az MTI azt írja, hogy az ankarai nyomozásban érintett volt két korábbi hadnagy és 90 tiszthelyettes, és 53-ukat már őrizetbe is vették. A bursai nyomozás 46 embert érint, köztük két századost, hét jelenlegi és két egykori főhadnagyot, egy hadnagyot, 14 jelenlegi és két korábbi tiszthelyettest, valamint 15 volt kadétot.

Mindannyiukat azzal gyanúsítják, hogy telefonon kommunikáltak a gülenista mozgalom azon megbízottjaival, úgynevezett „tanítómestereikkel”, akik a hadseregen belül végzett tevékenységükért feleltek.

A török vezetés az 1999 óta az Egyesült Államokban élő, török származású Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi hálózatát vádolja a 2016-os hatalomátvételi kísérletért, ugyanakkor a hitszónok tagadja, hogy bármi köze lett volna a történtekhez. Ankara szerint a mozgalom tagjai céltudatosan, hosszú évek alatt szivárogtak be az államigazgatásba, és így a hadseregbe is.

Törökország Gülen hálózatát terrorszervezetté nyilvánította, így a rendszeres tisztogatások nem közvetlenül csak a puccsistákat sújtják, hanem a hálózat tagjait és Gülen támogatóit is.

A hatóságok százezreket vettek őrizetbe, tízezreket zárattak börtönbe, emiatt számos nemzetközi bírálat érte a törökországot.

2016. július 15. éjszakáján összeesküvők elfoglalták Ankarában a katonai főparancsnokság és az állami média, a TRT épületét, Isztambulban pedig lezárták az első Boszporusz-hidat. A puccsisták lánctalpas harci járművekkel törtek ki a laktanyákból, majd vadászrepülőik és helikoptereik légicsapásokat mértek a parlamentre és az országos rendőr-főkapitányság székházára.

Recep Tayyip Erdogan török elnök az utcára szólította a lakosságot, amely végül megakadályozta az államcsínyt. Hivatalos összesítések alapján az incidensben 251 ember halt meg, és kétezernél is többen sebesültek meg.  • Hírek
  • Hírek