Piroska
-11 °C
-2 °C

Észak-Korea megnyitotta a "modern civilizáció megtestesülésének” kapuit

2019.12.03. 11:33

Átadták Kim Dzsongun presztízsprojektjét, a várost, amit a helyi média csak mint a „modern civilizáció megtestesítője” emleget Észak-Koreában – írja a BBC. Észak-Korea vezetője maga vágta át a szalagot az ünnepségen.

A most átadott város már korábban is létezett, de a legtöbb épületét lebontották, hogy újakat húzzanak fel a helyükre, a maradék házakat pedig felújították.

A Szamdzsijonnak (angol átírás szerint: Samjiyon) nevezett város Pektu-hegy közelében fekszik, amelyet szent helyként és Kim Dzsongun apjának, Kim Dzsongil állítólagos szülőhelyeként tisztelnek Észak-Koreában. A BBC az Észak-Koreáról Szöulból tudósító Colin Zwirkóra hivatkozva azt írja: a kirakatvárosban bolyongó turisták nem botlanak majd bele a fő útvonalaktól távol eső, „kevésbé rendezett” területekbe.

Szamdzsijont, aminek sípályája, kulturális és egészségügyi központja is van, az észak-koreai média egyfajta megtestesült „szocialista utópia”-ként mutatja be a Guardian szerint.

A Koreai Központi Hírügynökség (KCNA) szerint a hatalmas, tűzijátékos népünnepéllyel átadott Szamdzsijon 4000 család befogadására alkalmas, és 380 köz- és ipari épületből áll, amelyek több száz hektárnyi területen fekszenek.

Ez a város gazdasági szempontból  Kim Dzunngun egyik legjelentősebb kezdeményezése. Azonban az újjáépítési munkálatok, amelyeken kényszermunkában dolgoztattak embereket, csúsztak, elsősorban az Észak-Korea ellen a nukleáris leszerelés érdekében alkalmazott nemzetközi szankciók okozta építőanyag- és munkaerőhiány miatt.