Gusztáv
-7 °C
-1 °C

A spanyol nagykövet kikéri magának Szájer mondatait

2019.12.04. 14:49

Elfogadhatatlannak nevezte Spanyolország budapesti nagykövete, Anunciada Fernández de Córdova Szájer József keddi mondatait. 

Szájer a Közszolgálati Egyetemen tartott előadást, melyen azt mondta,

Nem azt mondom, hogy ez egy tökéletes világ, ami itt van Magyarországon, nincsen ilyen sehol, de azért én megnézem Dániát, Spanyolországot, ahol politikai foglyok vannak, mindenféle országokat, akik egyébként bennünket, a mi jogállamiságunkat bírálják, azoknak erre semmiféle érkezésük nincsen, mert ennek nincsen valóság alapja

Szájer minden bizonnyal a függetlenségpárti katalán politikusok elítélésére gondolt. A katalán helyzetről itt írtunk hosszan, a konkrét bírósági ügyükről és elítélésükről pedigitt olvashatnak.

A nagykövet az Indexnek küldött levelében azt írta, határozottan kijelenti, hogy Spanyolországban nincsenek politikai foglyok.

"Spanyolország jogállam, teljes körű demokrácia, és Európában a legfejlettebb országok között található az alapjogok védelme és előmozdítása, valamint a hatalmi ágak szétválasztása terén. Nem üldözzük a politikai véleménykülönbséget. A szólásszabadságot a legteljesebben garantáljuk: az elszakadáspárti politikusok nap, mint nap hangot adnak véleményüknek a médiumokban, a katalán Parlamentben, politikai platformokon vagy függetlenségpárti demonstrációkon", írta.

Hozzátette: "egyetlen katalán politikust sem fogtak perbe politikai meggyőződés miatt, sokkal inkább a spanyol Bűntetőtörvénykönyv passzusaiba ütköző olyan tetteik miatt indult eljárás némelyikükkel szemben, mint zendülés vagy közpénzekkel való visszaélés. Vagyis politikai foglyokról beszélni a spanyol jogi valóság nagy mértékű eltorzítása". 

Közleményét a nagykövet azzal zárta, hogy október 14-én a spanyol Legfelsőbb Bíróság ítéletet hozott az úgynevezett “katalán szuverenitási eljárás” ügyében, "mely az eljárásrend, az átláthatóság (a perről több mint 600 újságíró tudósított és a televízíó is élőben közvetítette) és a hatalmi ágak elválasztása által megkövetelt jogi procedúrát zárja le, és nyilvánvalóan mutatja a bíróságok függetlenségét és megfelelő működését egy, a jogrend uralta, szociális és demokratikus állam keretein belül".